Študenti vyvinuli pomôcku na udržanie kondície

Beh k šéfovi na koberček, schody namiesto výťahov alebo bicykel namiesto mestskej hromadnej dopravy. Aj tieto činnosti prispievajú k udržaniu telesnej kondície. To, či má človek počas dňa dostatok pohybu, si už čoskoro bude môcť overiť na displeji FitLocku.

09.01.2015 14:00
fitlock, aplikácia, mobil Foto: ,
FitLock vyvinula skupina študentov a vedeckých pracovníkov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
debata (2)

Ak vo fyzickej námahe poľavil, ten ho upozorní, aby na aktivite pridal. Zariadenie, ktoré vyvinuli študenti a vedeckí pracovníci Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, je vo finálnej fáze. Chýba mu už len konečná podoba.

Zatiaľ sa skladá z dvoch samostatných častí, ktoré by sa mali spojiť dokopy. Jednu časť tvorí praktický plastový obal v nápadnom farebnom vyhotovení s podsvieteným displejom. Srdce celého FitLocku je elektronický systém so zabudovanými senzormi.

„Základnou ideou bolo urobiť niečo pre bežného človeka a rodiny s deťmi, ktoré trpia obezitou,“ vysvetľuje Martin Daříček, vedecký pracovník STU a vedúci projektu FitLock. Na trhu už podľa neho existuje množstvo pomôcok, ktoré pomáhajú profesionálnym športovcom dosiahnuť čo najlepšie výsledky a kondíciu. Cieľom tejto jednoduchej pomôcky je monitorovať človeka pri každodenných činnostiach a zistiť, či má počas dňa dostatok fyzickej aktivity. Keď sa dostane na trh, mohla by podľa Daříčka stáť okolo 50 eur.

FitLock by si mal jeho majiteľ hneď po prebudení pripevniť na oblečenie a celý deň mať pri sebe. Aj pri raňajkách, v práci či pri bežných domácich prácach. K pohybovým aktivitám totiž patrí aj zaväzovanie šnúrok na topánkach či umývanie riadu. Pomôcka bude mať zhruba veľkosť zápalkovej škatuľky a na displeji sa bude zobrazovať, koľko percent chýba k naplneniu danej dávky pohybu. Ak tam zasvieti sto percent, môže byť majiteľ malého prístroja spokojný. Ak sa mu ukáže nižšie percento, musí pridať.

Dospelý potrebuje aspoň 150 minút fyzických aktivít za týždeň a dieťa aspoň 60 minút. Práve z tohto údaja Svetovej zdravotníckej organizácie vychádza základné nastavenie FitLocku. Sleduje, či tieto limity človek skutočne dodržiava. Režim je nastaviteľný aj pre potreby detí, seniorov či športovcov. Zariadenie vyvinuli tak, že bude komunikovať s mobilným telefónom i tabletom alebo na diaľku cez bluethooth.

V aplikácii si užívateľ nastaví, v akom režime chce pomôcku používať, môže vďaka nej sledovať aj spálené kalórie a intenzitu pohybu. „Obsahuje senzory, ktoré sledujú pohyb, a nimi získané informácie si môže užívateľ skontrolovať na displeji mobilu alebo tabletu,“ vysvetľuje študent STU Martin Jagelka, ktorý na projekte spolupracuje.

Zariadenie môže byť účinnou pomôckou v boji rodičov s obéznymi alebo lenivými deťmi. „Bonusom FitLocku je funkcia, vďaka ktorej môže napríklad rodič zablokovať svojmu dieťaťu spustenie počítačových hier, pokiaľ sa za deň dostatočne nehýbe,“ dopĺňa Daříček.

Skupina šiestich nadšencov sa vývojom pomôcok na sledovanie pohybu či biologických funkcií človeka zaoberá ôsmy rok. „Vyvíjame zariadenia pre športovcov, ktoré sú na vyššej úrovni, a z nich sme vypracovali túto jednoduchšiu verziu pre bežných užívateľov,“ dodal Jagelka. Tím vedcov FitLock v súčasnosti prezentuje na americkej webovej stránke, ktorá poskytuje priestor práve projektom mladých vedcov.

„Touto cestou zisťujeme reálny záujem ľudí o podobný produkt. Vďaka nemu budeme vedieť, či by mali záujem si ho aj kúpiť,“ priblížil Daříček. Neúspechu sa neboja, pretože na zdokonaľovaní produktu plánujú pracovať aj v prípade, že ľudí pomôcka nezaujme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #beh #pohyb #aplikácia #zdravý životný štýl