Kontrola komínov sa sprísni

Rodine v Krišovskej Lieskovej zhorela pred Vianocami strecha domu. Požiar zapríčinila chyba v konštrukcii komína. Dom sa rýchlym zásahom hasičov poradilo zachrániť. Obecný úrad v Píle v okrese Lučenec už také šťastie nemal. Pri rekonštrukcii zabudli na zamurovanú hradu v komíne a tá spôsobila požiar so škodou 25-tisíc eur.

09.01.2015 14:30
hasiči, požiar Foto:
Požiar továrne firmy Dometic Slovakia vo Fiľakove, ktorý vypukol vlani 7. novembra, spôsobil škodu za 1,2 milióna eur.
debata (64)

Len vlani zasahovali hasiči pre takéto príčiny 563-krát. Aby ich počet klesol, ministerstvo vnútra, pod ktoré hasiči patria, pripravuje novelu zákona o ochrane pred požiarmi. Platiť by mohla začať od leta.

„Do roku 2005 sme dokázali udržať túto požiarovosť na úrovni 250 až tristo požiarov ročne, potom v priebehu desiatich rokov táto krivka narástla o viac ako sto percent,“ upozornil prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý. Podľa neho to spôsobila zmena zákona, v ktorom sa objavila klauzula, že komín má byť skontrolovaný, ale zákon neurčoval, kto tak musí urobiť. Ľudia si tak už nemuseli volať kominárov.

Podľa Nejedlého za touto zmenou stál lobing záujmových skupín. Od roku 2005 však začal stúpať počet požiarov spôsobených nesprávnou alebo nedostatočnou kontrolou komínov. Najviac ich za spomínané obdobie bolo v roku 2012, a to 709, odvtedy ich počet mierne klesol na vlaňajších 563. „Stále je to minimálne dvojnásobok toho, čo bolo do roku 2005,“ vraví Nejedlý.

Novela zákona by mala opäť zavádzať povinnosť, že všetky komíny budú musieť kontrolovať osoby s odbornou spôsobilosťou. Podľa Nejedlého na Slovensku dnes pôsobí viac ako 300 kominárov, pričom vedia vyškoliť 50 pracovníkov za rok. Tí by sa mali postarať približne o 800-tisíc rodinných domov. Komín by mal prejsť podľa návrhu novely kontrolou raz za 12 mesiacov. Za nesplnenie povinnosti v tejto oblasti hrozí fyzickej osobe pokuta do 99 eur, právnickej osobe do 16 600 eur.

Šéf hasičov včera hodnotil aj vlaňajší rok. Na Slovensku bolo 9 011 požiarov, čo je o 887 menej ako v roku 2013. Priame škody vyčíslili takmer na 24 miliónov eur, čo je v porovnaní s rokom 2013 pokles o viac ako päť miliónov eur. Pri vlaňajších požiaroch zomrelo 44 ľudí, z toho tri deti. Rok predtým bolo obetí 45. „Pri všetkých požiaroch sme uchránili hodnoty za 11 879 000 eur,“ uviedol Nejedlý. Najvyššiu škodu, 1,2 milióna eur, spôsobil vlani požiar výrobnej haly so skladom vo Fiľakove.

Najčastejšie horelo v Košickom kraji (1 666 požiarov), najmenej v Trenčianskom kraji (787 požiarov). Najviac požiarov bolo v marci, najmenej v júni, pokiaľ ide o dni, najčastejšie horí v sobotu a najzriedkavejšie vo štvrtok. Najčastejšou príčinou bola neopatrnosť a nedbalosť. Takto vzniklo viac ako 4 800 požiarov najmä pri vypaľovaní trávy a suchých porastov. Druhé miesto v príčinách požiarov je úmyselné zapálenie, za minulý rok to bolo 1 327 prípadov. Hasiči mali vlani takmer 30-tisíc výjazdov. Požiare z toho tvorili 32 percent.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #bezpečnosť #Požiare #kominár #komín