Ak sa študenti vo Volkswagene osvedčia, prácu majú istú

Nemecký automobilový koncern k nám priniesol nielen výrobu, ale časom aj svoj systém vzdelávania mladých ľudí.

10.01.2015 10:00
Volkswagen Slovakia, mechanik Foto:
Automobilka Volkswagen Slovakia otvorila vo vlastnom centre duálneho vzdelávania v roku 2013 študijný odbor mechatronik.
debata (3)

Najväčšia automobilka Volkswagen Slovakia otvorila vo vlastnom centre duálneho vzdelávania v roku 2013 študijný odbor mechatronik. Dvojročný kvalifikačný program každý rok môže nabrať 24 študentov. Tí až 80 percent štúdia strávia praktickou výučbu. "V súčasnosti ponúkame aj programy elektrotechnik automatizačnej techniky a priemyselný mechanik,“ pripomenul hovorca Volkswagenu Slovakia Vladimír Machalik.

Prečo sa vaša spoločnosť rozhodla pre otvorenie vzdelávacieho centra?
Priemysel sa neprestajne vyvíja. Prichádzajú nové technológie, nové postupy, produkty sú čoraz zložitejšie na výrobu a tým aj na kvalifikáciu zamestnancov. Pre najmodernejšie technológie potrebujeme čoraz viac kvalitných pracovníkov s výborným vzdelaním. Absolventi stredných technických škôl dlhodobo nemali dostatočnú kvalitu. V roku 2013 sme preto po viac ako ročnej príprave otvorili centrum duálneho vzdelávania. Ponúkame tu tri vzdelávacie programy – mechatronik, elektrotechnik automatizačnej techniky a priemyselný mechanik. Využívame pritom nemecký model duálneho vzdelávania.

Tento rok ukončia svoje dvojročné štúdium prví mechatronici. Čo ich potom čaká?
Ak sa osvedčia a dosiahnu požadované študijné výsledky, jednoznačne s nimi počítame ako s členmi nášho tímu.

Vo Volkswagene sa priemerné hrubé platy bez započítania manažmentu pohybujú na úrovni 1 700 eur za mesiac. Mladí ľudia v podstate ani nemusia váhať, či sa k vám prihlásia.
Sme najatraktívnejším zamestnávateľom v priemysle na Slovensku s vynikajúcim mzdovým ohodnotením. Nie je to však jediným lákadlom pre mladých ľudí. Dostanú sa u nás k najmodernejším technológiám. Po ukončení programu sú preto špičkoví absolventi. Majú vedomosti a praktické skúsenosti s najmodernejšími zariadeniami, robotmi a množstvom ďalších technológií. Pri tempe zvyšujúcej sa automatizácie ide o jedny z najperspektív­nejších pracovných kvalifikácií. Okrem toho v prípade splnenia učebných výsledkov nájdu u nás stopercentné uplatnenie.

Dostávajú mladí ľudia počas štúdia vo Volkswagene aj nejaký plat?
Áno, sú našimi zamestnancami. Študujú, poberajú mzdu a využívajú benefity nášho sociálneho programu. Pre mladých ľudí je to veľmi atraktívna kombinácia. Aj pre ich rodičov.

Ako si vyberáte svojich budúcich študentov?
Prechádzajú výberovými pohovormi a testami. Uchádzač musí mať aspoň výučný list v technickom odbore a záľubu v remeselnej a technickej oblasti. Maturita nie je nevyhnutná. Vek 18 až 25 rokov. Veľmi dôležitá je svedomitosť, napríklad pri čítaní a realizovaní technických a konštrukčných výkresov. V elektronike i informatike prichádzajú stále nové technológie a programy, čiže mal by mať záujem stále sa učiť nové veci a rád prichádzať do kontaktu s modernými technickými výdobytkami. A samozrejme mať flexibilitu, ktorá je pri automobilovej výrobe veľmi potrebná.

Aké sú náklady na štúdium jedného žiaka?
Prirodzene značne vyššie, ako by sme prijali hotového absolventa. Pre nás je však kvalita prioritou a tú dokáže ponúknuť len systém duálneho vzdelávania. Spolupráca štátu, škôl a súkromného sektora je pritom nevyhnutná. Každý totiž prináša do tohto systému potrebnú časť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen Slovakia