Na severe platí výstraha pred vetrom, v Bratislave zasahovali hasiči

Na severe Slovenska v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno v polohách nad 2 000 metrov fúka mimoriadne silný vietor.

10.01.2015 12:15 , aktualizované: 15:26
debata (1)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ním vydal výstrahu tretieho stupňa. Tá platí v daných okresoch do nedele 11. januára do 5:00. Vietor môže najmä v noci dosahovať rýchlosť 33 až 48 metrov za sekundu, ktorá je v tomto ročnom období v oblasti extrémne vysoká. Ľudia by si preto mali dávať veľký pozor pri rôznych aktivitách.

Fúka však aj na ostatnom území krajiny, platí výstraha prvého i druhého stupňa. Vo viacerých okresoch, ako je napríklad Námestovo, Čadca, Martin, Banská Bystrica, Gelnica či Košice-okolie platí výstraha druhého stupňa taktiež do nedele do 5:00 ráno. Na horách môže vietor fúkať rýchlosťou 26 až 33 metrov za sekundu, preto by mali byť ľudia obozretní. Prvý stupeň výstrahy vydali meteorológovia pre západ krajiny, tu bude fúkať do 15:00 vietor rýchlosťou 17 až 23 metrov za sekundu.

Okrem vetra SHMÚ varuje aj pred dažďom, a to v severnej časti krajiny, výstraha sa týka časti Trenčianskeho a časti Žilinského kraja a platí do 18:00. Týka sa však najmä horských polôh nad 800 metrov, kde môže spadnúť 25 až 35 milimetrov zrážok. Ľudia by si aj pri daždi mali dávať pozor.

V Bratislave pre silný vietor hasiči zasahovali 12-krát

Bratislavskí hasiči zasahovali od 12:00 do 13:30 pre silný vietor 12-krát, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). V šiestich prípadoch šli k spadnutým stromom, ktoré nevydržali nápor vetra a blokovali cestu či zaparkované autá.

Štyrikrát zasahovali pri poškodených či odtrhnutých plechových strechách. Tesne po obede museli zasiahnuť na Kazanskej ulici v Bratislave, kde sa uvoľnil bilbord. Momentálne sú na Amurskej ulici, kde sa približne 30-metrový strom pod náporom vetra nebezpečne nakláňa a na Sputnikovej, kde je spadnutý strom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor