Slovensko nie je ohrozené terorizmom, tvrdí Lajčák

Slovensko nepatrí ku krajinám, ktoré by boli ohrozené takým typom terorizmu ako v Paríži. Ako ďalej povedal v relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska - RTVS minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, máme malú islamskú komunitu a nie sme vnímaní ako symbol Západu.

10.01.2015 14:52
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (64)

No osud si podľa neho nevyberáme, treba si dávať pozor. V tomto prípade by mali krajiny klásť dôraz na analýzu, monitorovanie či vyhodnocovanie situácie. Treba sa však podľa neho vyvarovať silných slov či radikálnych riešení. „To je asi to najhoršie, aby sme prichádzali s radikálnymi riešeniami, takto to nie je. Radikálny islam neexistuje, existujú len fanatici, rovnako, ako sú aj v iných oblastiach,“ povedal šéf diplomacie.

Ako pokračoval, netreba zabúdať, že možno väčšou obeťou v mene islamu sú krajiny ako Irak, Jemen či Afganistan. „Treba si povedať, čo sú korene, pretože ide často o frustráciu jednotlivcov zo sociálneho či ekonomického systému,“ informoval s tým, že riešenie nebude ľahké. Preto si treba položiť otázku, čo treba zmeniť, aby sa títo ľudia správali inak.

To, čo sa udialo v Paríži v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo, je podľa Lajčáka nehanebný barbarský zbabelý útok na symboly demokracie, pričom sloboda názoru je jednou z nich. Pýta sa, „ako je možné, že k tomu opakovane dochádza, keď sa títo páchatelia narodili v danej spoločnosti, prešli školským systémom a napriek tomu cítia takú nenávisť?“ Ministrovi zahraničných vecí sa nepáči, že sa používa slovo vojna, pretože to vyvoláva ďalší konflikt. Ak si osvojíme, že to, čo sa deje, je vojna, môžeme čakať, že sa do nej dostaneme, pripomenul.

Lajčák: Netreba hádzať všetkých moslimov do jedného vreca

„Poďme hľadať korene a príčiny, neverbujme nových bojovníkov na jednej i druhej strane, ktorí naskočia na to, že sme vo vojne, pretože taká vojna by bola zničujúca pre celú planétu,“ dodal. Ide podľa neho o civilizačné nepochopenie či neschopnosť komunikovať, pričom útok v Paríži je istým spôsobom 11. september 2001 pre Európu. Netreba hádzať všetkých moslimov do jedného vreca a paušalizovať, to je to najhoršie, čo by sme mohli urobiť, poznamenal v Sobotných dialógoch. Predstavitelia islamských štátov, s ktorými sa náš minister zahraničia stretáva, sa od tohto dištancujú, pretože to vrhá zlé svetlo na celý islam.

Ako Miroslav Lajčák v relácii ďalej povedal, zlyhal projekt multikulturalizmu. „Keď existujú komunity, ktoré sa necítia byť súčasťou spoločnosti a výsledkom je, že sa radikalizujú, asi je niečo zlé, my však túto skúsenosť nemáme," uviedol. Treba si podľa neho dávať pozor na to, koho púšťame žiť na svoje územie. „Situácia sa nesmie podceniť,“ poznamenal.

Šebej: Treba zabrániť radikalizovaniu moslimov

Moslimovia nám chcú podľa predsedu zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja (Most-Híd) povedať, čo znamená islam, a teda chcú, aby sme sa podrobili ich výkladu sveta alebo zomreli. „Toto je útok na civilizačné hodnoty, je to vojna anticivilizácie proti tomu, čo my chápeme ako náš civilizačný hodnotový svet,“ povedal. Treba preto zabrániť tomu, aby sa moslimské komunity radikalizovali, pripomenul. To, že terorizmus plodí sociálna nerovnosť či sociálne problémy, v skutočnosti nie veľmi platí.

Ako Šebej pokračoval, existujú ľudia, ktorí sa z materiálneho hľadiska či iného postavenia nemali na čo sťažovať, na svete je oveľa viac hladujúcejších a trpiacich komunít. „Netreba sa však tváriť, že väčšina moslimov toto odsudzuje, veľká časť je zmanipulovaná svojimi duchovnými, a preto, naopak, túto situáciu oslavuje. Existujú však aj takí, ktorí nie sú teroristi, no sú doktrínovaní,“ povedal na záver predseda parlamentného zahraničného výboru.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Miroslav Lajčák