Lipšic: Na jar vznikne platforma známych ľudí, ktorí chcú vyhrať voľby

Na jar by mala podľa predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica vzniknúť platforma mnohých verejne známych ľudí s čistým štítom a nespochybniteľných, ktorej cieľom bude v roku 2016 vyhrať parlamentné voľby.

12.01.2015 10:02
nová väčšina, Daniel Lipšic, NOVA Foto: ,
Šéf hnutia Nova Daniel Lipšic avizoval vznik novej platformy verejne známych ľudí, ktorej cieľom bude víťazstvo v parlamentných voľbách.
debata (151)

Ako povedal, vstup finančných skupín do médií a kauza CT prístroja primali mnohých verejne známych ľudí si povedať, že nestačí len držať palce tým, ktorí sú v prvej línii, ale treba sa zapojiť. „To ma napĺňa veľkou nádejou,“ uviedol. Podľa neho dôležité bude, kto z týchto verejne známych ľudí sa rozhodne nakoniec do toho ísť. Z toho potom vyplynie, akú bude mať platforma štruktúru.

Podľa Lipšica nie je podstatné, či tam bude aj on, ale NOVA by mala mať ambíciu byť súčasťou tejto platformy. „Dôležité bude, či vznikne tretia sila. Máme dve dominantné sily, ktoré majú obrovský vplyv na fungovanie krajiny a žiaľ, aj politiky. Sú to finančné skupiny a oligarchovia. Pokiaľ nevznikne relevantná tretia sila, ktorá bude silná ľudsky, spoločensky, ekonomicky, ale transparentne, tak tie dve sily si Slovensko rozdelia ako korisť. Už si ho delia. V posledných týždňoch mám nádej, že tretia sila vznikne,“ vyhlásil s tým, že to nebude ľahké a ani jednoduché.

Podľa neho ak vznikne a bude alternatívou toho, ako vyzerá Slovensko dnes a bude chcieť zmeniť krajinu a systém, spôsob fungovania polície a prokuratúry, aby aj veľké ryby niesli trestnoprávnu zodpovednosť, tie dve sily, ktoré dnes koristia, sa pred tým začnú brániť. „Nevzdajú sa moci. Budú sa brániť a bojovať. Nebude to preto ľahké, ale ten boj bude za dobrú vec. Preto má zmysel bojovať,“ zdôraznil.

Lipšic ešte nepozná lídra novej platformy

Lipšic tvrdí, že jeho ambíciou je takúto alternatívu predstaviť a aby bola víťazná. Na jej čele bude stáť najlepší, ale nevie teraz ešte, kto to má byť. „Je sekundárne, kto bude na akej pozícii,“ uviedol. On sám je v politike štrnásť rokov. „Bol som v dvoch vládach. Nemám nenaplnenú ambíciu byť ešte tretíkrát ministrom. Mám skúsenosť exekutívnu i poslaneckú. Mám ambíciu, aby Slovensko vyzeralo inak. Aby mladí ľudia neodchádzali zo Slovenska, pretože majú oprávnený pocit, že si tu nemôžu vybudovať normálny život, založiť si rodinu, mať normálnu prácu, že nemôžu mať kvalitné zamestnanie bez úplatkov a kamarátstiev,“ konštatoval.

Do vzniku platformy je podľa Lipšica zaangažovaných veľa ľudí, ktorí o tom diskutujú a diskutujú o tom aj v NOVA. NOVA môže ponúknuť takejto platforme podľa neho ľudí aj v regiónoch, ktorí sú odhodlaní ísť na „barikády“. Ale aj veľmi kvalitných ľudí, ktorí majú pre zmenu krajiny veľký potenciál.

„Či je to Jana Žitňanská, ktorá sa venuje sociálnej oblasti. Alebo Gábor Grendel, ktorý sa venuje otázkam bezpečnosti, alebo Marcel Klimek, ktorý odhaľuje mnohé kauzy tejto vlády. Sú to ľudia, ktorí môžu byť kľúčoví pre vznik tretej sily,“ zdôraznil Lipšic. Platforma bude podľa Lipšica otvorený projekt. Nechce však zatiaľ spomínať mená a ani vylučovať niekoho. „Nie je to na mne, s kým počítam. Nie som v tomto najdôležitejší a ani nechcem byť. Platforma bude otvorená,“ povedal.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #platforma #Daniel Lipšic