Moskva zrejme Janukovyča na Ukrajinu nevydá

Rusko s najväčšou pravdepodobnosťou nevydá zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča späť do vlasti. Agentúre Interfax to povedal zdroj blízky ruskej vláde.

12.01.2015 15:12 , aktualizované: 18:58
Viktor Janukovyč Foto: ,
Zvyrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.
debata (141)

Moskva tak podľa neho neurobí ani potom, čo Janukovyča Interpol zaradil na zoznam hľadaných osôb pre obvinenia ukrajinských úradov zo sprenevery a finančných podvodov. Exprezident žije v Rusku od jeho zosadenia po masových protestoch vo februári minulého roku.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov v pondelok konštatoval, že zaradenie na zoznam Interpolu umožňuje policajným silám 64-ročného Janukovyča zadržať a odovzdať na Ukrajinu.

Kyjev podľa Avakova žiadal zaradenie Janukovyča na zoznam hľadaných osôb už v marci 2014, organizácia túto žiadosť schválila až v januári. Bývalého prezidenta ukrajinská prokuratúra obviňuje z rozsiahlej korupcie a sprenevery, ktorými si on a jeho rodina nahonobili veľké bohatstvo. Janukovyč tvrdí, že nikto z jeho rodiny sa na korupcii či podvodoch nezúčastňoval.

Interpol vydal zatykač aj na exprezidentovho syna Oleksandra, bývalého predsedu vlády Mykolu Azarova a ďalších niekdajších hodnostárov, ktorí po minuloročnom páde Janukovyčovho režimu utiekli do Ruska.

Ruský generálny prokurátor Jurij Čajka pred časom uviedol, že ruské úrady doteraz nedostali žiadnu žiadosť od ukrajinských kolegov o vydaní Janukovyča a ďalších politikov.

Toto tvrdenie odmietol Avakov ako „lož na štátnej úrovni“, pretože ruské úrady vraj vytrvalo ignorujú ukrajinské žiadosti o zatknutie a vydanie exprezidenta a ďalších 23 osôb, a to v rámci príslušnej dohody Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa na začiatku 90. rokov do SNŠ združilo niekoľko niekdajších sovietskych republík.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Interpol #Viktor Janukovyč #Ukrajina