Nad Lampou sa vznášajú otázniky

Budúcnosť diskusnej relácie Pod lampou, ktorú moderuje Štefan Hríb, je otázna. Dôvodom je spor medzi RTVS a spoločnosťou W PRESS, ktorá je dodávateľom relácie. Problém vznikol po udelení pokuty 50-tisíc eur za diskusiu o kauze vraždy medičky Cervanovej, ktorá sa vysielala ešte v júni 2011. O pokute pre verejnoprávnu televíziu rozhodla licenčná rada a po odvolaní ju potvrdil aj Najvyšší súd.

13.01.2015 15:35 , aktualizované: 14.01.2015 09:15
RTVS Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (47)

Verejnoprávna televízia ešte vlani požiadala spoločnosť W PRESS, aby pokutu uhradil. Spoločne podpísali dohodu o urovnaní. Aj keď si W PRESS nebola vedomá pochybenia, s RTVS sa nesúdila, aby relácia mohla pokračovať. Kým by totiž súd nerozhodol, relácia by sa nevysielala.

RTVS tvrdí, že postupovala voči dodávateľovi relácie maximálne ústretovo, pretože ku škode, ktorá vznikla, si uplatnila najnižšiu možnú zmluvnú pokutu. Okrem 50-tisíc eur, o ktorej rozhodol súd, namiesto pôvodných 10-tisíc eur, televízia žiadala zmluvnú pokutu 1-tisíc eur. Spolu tak W Press zaplatil 51-tisíc eur.

„Dohoda o urovnaní nebola jednostranným aktom, ale súčasťou konsenzu oboch zmluvných strán,“ povedala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Podľa nej spoločnosť W PRESS bez toho, aby o tomto kroku mala RTVS akúkoľvek vedomosť, použila spomínanú dohodu na marketingové a obchodné ciele. „Je pre nás absolútne neprijateľné, aby RTVS ako nezávislá verejnoprávna inštitúcia bola takýmto spôsobom spájaná s komerčnými vydavateľskými aktivitami spoločnosti W PRESS,“ uviedla Šulková. Ako ďalej povedala, aj na základe faktu, že tento prípad nie je jediný, ktorý RTVS v nedávnej minulosti oficiálne riešila, „je pre nás nepredstaviteľná ďalšia spolupráca s vydavateľstvom W Press“.

Problém totiž nastal po tom, čo Hríb požiadal čitateľov časopisu .týždeň, ktorý vydáva W Press, o finančnú pomoc formou predplatenia časopisu, zakúpením kníh vydavateľstva a aj o podporu občianskeho združenia Týždeň – fond pre kvalitnú žurnalistiku. Hríb je zároveň šéfredaktorom tohto časopisu. Podľa neho prosba o pomoc nebola obchodnou aktivitou zameranou na zisk, ale motivovaná snahou zaplatiť pokutu. Hríb má pocit, že motiváciou listu, ktorý mu napísal šéf RTVS Václav Mika, nie je vyjasnenie situácie, ale nepochopiteľná snaha RTVS zrušiť program Pod lampou a nájsť si na to akúkoľvek, aj chybne vyargumentovanú zámienku.

Či teda Hríbov program skončí, nie je isté. „RTVS v týchto dňoch oslovila tvorcov relácie Pod Lampou na rokovanie o potenciálnej spolupráci inou formou,“ uviedla Šulková. Samotný Hríb má záujem, aby relácia pokračovala ďalej.

Relácii o Cervanovej sa vyčítalo, že do nej boli pozvaní len muži právoplatne odsúdení za vraždu medičky, zatiaľčo druhá strana chýbala a debata tak vyznela v prospech odsúdených.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #Štefan Hríb #W Press