Prezident Kiska vyznamenal desať osobností

Desať ďalších slovenských osobností sa po utorku môže hrdiť najvyššími štátnymi vyznamenaniami. Z rúk prezidenta Andreja Kisku si ich slávnostne prevzali v Rytierskej sále Bratislavského hradu.

13.01.2015 18:47 , aktualizované: 14.01.2015 08:51
Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska po ceremónii udelenia štátnych vyznamenaní.
debata (151)

Medzi ocenenými je napríklad predvlani zosnulý historik a bývalý pracovník Kancelárie prezidenta SR Milan Zemko. Prezident mu in memoriam prepožičal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a vyznamenanie v jeho mene prevzala manželka. „Som rada, že sa manželovej práci dostalo takéhoto uznania. Bol veľkým zástancom samostatného štátu. Mrzí ma len, že sa tohto významného dňa on sám nedožil. Verím však, že sa to tam hore všetko dozvie,“ povedala Pravde Tamara Zemková.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Prezidentské vyznamenania.

Štúrov rad II. triedy si z rúk prezidenta prevzal súdny psychiater a pedagóg Jozef Kafka, ďalej dizajnér, sochár, dopravný konštruktér a spoluautor slovenského „lietajúceho automobilu“ Štefan Klein a tiež sociologička Helena Woleková.

Radom III. triedy bol vyznamenaný vedec, výskumník, pedagóg a novozvolený predseda SAV Pavol Šajgalík. „Veľmi si to vážim, pretože nikto nie je doma prorokom. Keď človek získa ocenenie od prezidenta republiky vo svojej domovskej krajine za vedu a výskum, tak si myslím, že je to nesmierna česť,“ povedal Šajgalík, ktorý minulý týždeň poskytol Pravde rozsiahly rozhovor. Pribinov kríž I. triedy udelila hlava štátu baletnej umelkyni a pedagogičke Auguste Herényiovej-Starostovej, rovnaké vyznamenanie II. triedy si z Hradu odniesol filmový kritik, historik, prekladateľ a publicista Pavel Branko, hudobník a skladateľ Marián Varga a prozaik, prekladateľ a publicista Pavel Vilikovský.

Medailou prezidenta Slovenskej republiky bol vyznamenaný skladateľ, koncertný organista, dirigent a pedagóg Ján Valach.

Osobnosti, ktoré by mali dostať štátne vyznamenanie, prezidentovi odporúča na to určená komisia. On sám však môže zoznam doplniť či, naopak, niektoré mená z neho vyškrtnúť. „Nikomu neprináleží prezidentov výber kritizovať, je jeho právom, ale zároveň aj zodpovednosťou,“ hovorí odborník na protokol Jarolím Antal. Myslí si však, že prezidenti by mohli vyznamenaní v súlade s hierarchiou odovzdávať aj viac.

Prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Kiska, vyznamenanie, Prezident Andrej Kiska udelil štátne vyznamenania.

Antal poukázal aj na fakt, že hlava štátu tentoraz neudelila ani jeden Štefánikov rad, ktorý by si podľa neho zaslúžili napríklad niektorí vojaci slúžiaci v Afganistane, hasiči či policajti. Takisto nikomu nedal Hlinkov rad, ktorý však sám protokolista považuje za kontroverzný. „Všeobecne si myslím, že zákon by sa mal zmeniť a vyznamenania by nemali byť nazvané po osobnostiach. Vhodnejšie sú pomenovania ako za zásluhy, za odvahu, za statočnosť, aké majú napríklad v Spojených štátoch,“ doplnil protokolista.

Podľa politológa Michala Horského si prezidentom vybrané osobnosti takéto ocenenie svojej práce nepochybne zaslúžia. „Vyzdvihol by som najmä osobu Milana Zemka. Jeho vyznamenaním prezident ukázal, že zásluhy človeka meria dielom, ktoré vytvoril, a ktoré je nadčasové vzhľadom k dĺžke života,“ uviedol Horský.

Prezident Kiska odovzdal v utorok domácim osobnostiam štátne vyznamenania po prvý raz. Už v júni 2014, krátko po svojej inaugurácii, však udelil Rad Bieleho dvojkríža II. triedy, ktorý je určený zahraničným predstaviteľom, vtedajšej šéfke európskej diplomacie Catherine Ashtonovej.

Zoznam vyznamenaných

Milan ZEMKO
Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam

Jozef KAFKA
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Štefan KLEIN
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Helena WOLEKOVÁ
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Pavol ŠAJGALÍK
Rad Ľudovíta Štúra III. triedy

Augusta HERÉNYIOVÁ – STAROSTOVÁ
Pribinov kríž I. triedy

Pavol BRANKO
Pribinov kríž II. triedy

Marián VARGA
Pribinov kríž II. triedy

Pavol VILIKOVSKÝ
Pribinov kríž II. triedy

Ján VALACH
Medaila prezidenta Slovenskej republiky

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #štátne vyznamenanie