Vláda stratégiu o ľudských právach odkladá. Je nevyvážená, kritizuje Figeľ

Celoštátnou stratégiou ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku sa bude vláda zaoberať až o niekoľko týždňov. Materiál, ktorý bol pôvodne zaradený do programu stredajšieho rokovania, ešte v pondelok vypustili.

14.01.2015 16:20
Miroslav Lajčák, Ján Figeľ Foto: ,
Materiál celoštátnej stratégie o ochrane ľudských práv predkladá na vládu šéf diplomacie Miroslav Lajčák (vľavo). Predseda KDH Ján Figeľ je zásadne proti a upozorňuje, že nie je v súlade so slovenským ústavným poriadkom.
debata (11)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý materiál predkladá, tento postup vysvetlil tým, že téma ľudských práv prechádza z jeho rezortu na rezort spravodlivosti a ministra Tomáša Boreca. Teraz prebieha príprava kompetenčného zákona a bude potrebné pre zmeny upraviť aj uznesenie k stratégii, dodal. Lajčák odmietol spájať tento krok s blížiacim sa referendom o rodine.

Minister vysvetlil, že ide o koncepčný dokument, ktorý hovorí o tom, ako sa Slovensko vyrovnáva s otázkou ľudských práva. Odmietol tvrdenia, že by mal slúžiť ako podklad k inštitútu registrovaného partnerstva.

„Všetci, čo ho kritizujú, nech predložia iný materiál, ktorý bude mať celospoločenskú akceptáciu,“ dodal. Stratégia vznikla s maximálnou mierou zapojenia sa spoločnosti a je nemysliteľné, aby bola 100-percentne akceptovaná, konštatoval ďalej Lajčák.

Šéf rezortu zahraničných vecí zdôraznil, že je rád, že takýto dokument vznikol. „Je za ním dva a pol roka tvrdej práce a stovky hodín ťažkých rokovaní,“ vyhlásil. Minister si myslí, že názorové krídla sú nespokojné, ale nie radikálne, a vedia s týmto dokumentom žiť. „Nikoho do ničoho nenúti. Popisuje stav a dáva nejaké odporúčania,“ do­dal.

Podľa Lajčáka stratégia ukázala, že sme na jednej strane moderný štát, ktorý sa prihlásil ku všetkým záväzkom, a na druhej strane ľudia málo vedia, aké sú ich práva. Materiál je istým zrkadlom, ako sa naša spoločnosť na tieto témy pozerá a čo je treba urobiť, čo vyplýva z našich záväzkov. „Kritizujú ma aj z jednej aj z druhej strany," konštatoval minister, ktorý ale dodal, že snahou tohto materiálu je nepolarizovať spoločnosť.

Figeľ: Stratégia je v rozpore s referendom

Pripravovaná Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv je podľa predsedu KDH Jána Figeľa v protiklade so zámerom a podstatou otázok referenda o ochrane rodiny, pri ktorom vládny Smer odporúča svojim voličom účasť. Ako povedal Figeľ, stratégia nie je v súlade s ustanoveniami slovenského ústavného poriadku a univerzálnych ľudských práv, ako ich garantuje Listina základných ľudských práv a slobôd. O stratégii dnes mala rokovať vláda. Materiál však stiahla z rokovania.

Stratégia sa podľa Figeľa právam rôznych skupín občanov venuje nevyvážene, v rôznom rozsahu. „Najväčšia pozornosť v rámci príloh materiálu – v rozsahu 105 strán – je venovaná skupine LGBTI osôb. Podpore a ochrane starších ľudí sa venuje na 14 stranách, predchádzaniu rasizmu a xenofóbie na 12 stranách, právam chudobných na 10 stranách, právam osôb s telesným postihnutím na deviatich stranách. Rodine sa celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv nevenuje ani na jednej strane,“ upozornil Figeľ.

S aktuálnym znením stratégie nesúhlasili mnohé mimovládne organizácie a predstavitelia cirkví. V decembri sa uskutočnil aj protest pred úradom vlády pod názvom „Živá reťaz proti Stratégii ne-ľudských práv“. Najrozumnejšie v tejto situácii by podľa Jána Figeľa bolo definitívne stopnutie tohto návrhu Stratégie a celkový presun ľudskoprávnej agendy prostredníctvom zmeny kompetenčného zákona spod rezortu diplomacie pod gesciu ministerstva spravodlivosti.

„Ochrana ľudských práv inštitucionálne, vecne a odborne patrí oveľa viac do oblasti spravodlivosti než do oblasti diplomacie. V prípade silného mandátu od občanov a účasti na vládnej zodpovednosti bude KDH presadzovať zmenu kompetenčného zákona a následné prepracovanie navrhovanej Stratégie ochrany ľudských práva na Slovensku,“ dodal predseda KDH.

Súčasnú organizáciu ministerstiev zmenila vláda v roku 2012 tým, že post podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý v Radičovej koalícii zastával Rudolf Chmel, nahradila funkciou vicepremiéra pre veľké investície. Robert Fico ju zveril Ľubomírovi Vážnemu. Ľudskoprávna agenda bola presunutá na vicepremiéra Miroslava Lajčáka.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Ján Figeľ #stratégia ochrany a podpory ľudských práv