RTVS ruší reláciu Pod lampou, neodvysiela ani predtočenú reláciu

Verejnoprávna RTVS neodvysiela vo štvrtok reláciu Štefana Hríba Pod lampou. Podľa jeho slov o ničom nevie a predtočenú mali len jednu reláciu - o Islamskom štáte.

14.01.2015 18:46
Štefan Hríb Foto: ,
Relácia Štefana Hríba Pod lampou na obrazovkách RTVS končí.
debata (133)

Informoval o tom portál Hospodárskych novín Stratégie. V programovom pláne pritom relácia figurovala a mala sa odvysielať v klasickom čase vo štvrtok na Dvojke o 22.00. Televízia ju však škrtla a nahradí dokumentom Absolventi.

„Zmluva na vysielanie relácie Pod lampou medzi RTVS a spoločnosťou W Press na tento rok nie je uzatvorená. Aktuálne je dohodnutý termín rokovania na pôde RTVS v priebehu zajtrajšieho dňa,“ uvádza v stanovisku RTVS.

Spor nastal po udelení pokuty za diskusiu o Cervanovej

Spor medzi RTVS a spoločnosťou W PRESS, ktorá je dodávateľom relácie, vznikol po udelení pokuty 50-tisíc eur za diskusiu o kauze vraždy medičky Cervanovej, ktorá sa vysielala ešte v júni 2011. O pokute pre verejnoprávnu televíziu rozhodla licenčná rada a po odvolaní ju potvrdil aj Najvyšší súd.

Verejnoprávna televízia ešte vlani požiadala spoločnosť W PRESS, aby pokutu uhradil. Spoločne podpísali dohodu o urovnaní. Aj keď si W PRESS nebola vedomá pochybenia, s RTVS sa nesúdila, aby relácia mohla pokračovať. Kým by totiž súd nerozhodol, relácia by sa nevysielala.

RTVS tvrdí, že postupovala voči dodávateľovi relácie maximálne ústretovo, pretože ku škode, ktorá vznikla, si uplatnila najnižšiu možnú zmluvnú pokutu. Okrem 50-tisíc eur, o ktorej rozhodol súd, namiesto pôvodných 10-tisíc eur, televízia žiadala zmluvnú pokutu 1-tisíc eur. Spolu tak W Press zaplatil 51-tisíc eur.

Hríb žiadal o pomoc čitateľov .týždňa

Napriek tomu Hríb požiadal čitateľov časopisu .týždeň, ktorý vydáva W Press, o finančnú pomoc na zaplatenie pokuty.

Relácia s najväčšou pravdepodobnosťou končí. Riaditeľ RTVS Václav Mika tvrdí, že so Štefanom Hríbom takto spolupracovať nemôže, Štefan Hríb zase hovorí o „nepochopiteľnej snahe RTVS zrušiť Pod lampou“.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #Štefan Hríb #Pod lampou