Sociálnej poisťovni sa vypláca upozorňovať na dlhy

Na poistnom a príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie vybrala vlani Sociálna poisťovňa od pracujúcich takmer o 325 miliónov eur viac ako v roku 2013. Celkovo minulý rok zinkasovala 6,17 miliardy eur, kým rok predtým to bolo 5,85 miliardy, čo predstavuje medziročný nárast o 5,55 percenta.

15.01.2015 12:00
sociálna poisťovňa, Foto: ,
Sociálna poisťovňa celkovo minulý rok zinkasovala 6,17 miliardy eur.
debata (1)

Hovorca poisťovne Peter Višváder pripúšťa, že k vyššiemu výberu prispeli rastúce mzdy a odvody z nich či vyššia zamestnanosť, keď jednoducho zo svojich príjmov odvádzalo viac ľudí. „Tento pozitívny trend sme však nepochybne dosiahli aj vďaka zvýšenej kontrolnej činnosti a zmenám v organizácii práce v našich pobočkách,“ zdôraznil Višváder.

Ako vyčíslil, len na základe intenzívnejších kontrol zamestnávateľov získala Sociálna poisťovňa vlani vyše 9 miliónov eur. V roku 2013 sa na základe týchto kontrol vybralo o 5,4 milióna eur menej. Inštitúcia pritom minulý rok preverila 14,5-tisíca zamestnávateľských subjektov a ich 277-tisíc zamestnancov.

Podľa poverenej riaditeľky odboru výberu poistného Andrey Zahoranovej pomohla zase výber poistného od živnostníkov zvýšiť vlaňajšia informačná kampaň. „Formou SMS alebo e-mailom sme samostatne zárobkovo činné osoby upozorňovali na aktuálne nedoplatky, po ich doručení uhradili omeškané poistné spolu vo výške viac ako 1,05 milióna eur,“ spresnila.

Projekt informovania o neuhradenom aktuálnom poistnom zaviedla Sociálna poisťovňa v pilotnej prevádzke v apríli 2014 na vzorke odvádzateľov v pobočke v Bratislave. Od júna už nedoplatky pripomínala aj živnostníkom registrovaným v regiónoch Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc. V tomto roku mieni o nich informovať už celoslovensky, a to prvý raz vo februári za mesiac január.

„Táto služba je ústretovým krokom poisťovne, ktorý môže živnostníka ochrániť pred narastaím penále a pokutami za neplnenie si zákonných povinností,“ zdôraznila Zahoranová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dlhy #zdravotné poisťovne #sociálne odvody