Vodičov čaká nový systém pokutovania. Objektívna zodpovednosť sa rozšíri

Slovensko pripravuje zavedenie nového systému odhaľovania dopravných priestupkov na cestách. Na viac ako tisíc miestach po celej krajine nainštalujú prístroje, ktoré porušenie predpisov zaznamenajú a polícia pošle majiteľovi auta výmer na zaplatenie pokuty.

15.01.2015 13:11
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata (86)

Informoval o tom minister vnútra Robert Kaliňák, podľa ktorého by projekt mohli zaviesť do praxe už budúci rok. Zatiaľ nie je známe, či týmto spôsobom budú pokutovaní aj vodiči zo zahraničia.

„Ak by si niekto myslel, že celá objektívna zodpovednosť sa zameria len na meranie rýchlosti, je na omyle. Z 1 341 kontrolných bodov bude 280 určených na sledovanie nepovolenej rýchlosti. Všetky ostatné body budú zamerané na ďalšie priestupky, a to najmä na jazdu na červenú, nedovolené predbiehanie či nedodržanie stopky,“ vyhlásil Kaliňák.

Kaliňák uviedol, že polícia zverejní mapu, kde zariadenia na zisťovanie priestupkov umiestni. „Každý vodič bude vedieť, na ktorom mieste je kontrolný bod. Hlavným cieľom nie je výber pokút, ale to, aby sa zvyšovala bezpečnosť na cestách,“ povedal Kaliňák.

Novú techniku chce polícia nasadiť hlavne na najrizikovejších úsekoch, ako napríklad cesty prvej triedy, ktoré obvykle spájajú väčšie mestá. Naopak, najmenej ich má byť na diaľniciach. Systém informácie o priestupku vyhodnotí, porovná s policajnou evidenciou automobilov a spolu s fotografiou pošle majiteľovi auta šek na zaplatenie pokuty.

Polícia ešte nevie, ako po novom pokutovať cudzincov

Zodpovednosť majiteľa auta za zhruba desať najčastejších priestupkov bez ohľadu na to, kto v skutočnosti sedel za volantom, schválili poslanci už v roku 2012. V súčasnosti týmto spôsobom policajti trestajú vodičov najmä za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti.

Rozšíreniu systému ukladania pokút bez nutnosti zastaviť vozidlo však bráni to, že policajti nemajú techniku, ktorá by záznamy o priestupkoch vyhodnocovala a vystavovala rozhodnutia o uložení pokuty. To by sa malo zmeniť práve po spustení pripravovaného projektu za 49 miliónov eur, ktorý chce vláda financovať aj z eurofondov.

Zatiaľ nie je známe, či nový systém ukladania pokút bude polícia uplatňovať aj voči majiteľom vozidiel, ktoré sú evidované v zahraničí. Z vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara vyplýva, že otázka vymáhania pokút od cudzincov doteraz nebola vyriešená.

Pokles počtu obetí dopravných nehôd sa vlani zastavil, pri nehodách zahynulo 258 ľudí, čo je o šestinu obetí viac ako v roku 2013, kedy si dopravné nehody vyžiadali historicky najmenej ľudských životov.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #Robert Kaliňák #dopravné prieskupky