Občianstvo začnú vracať na základe výnimiek od februára

Ministerstvo vnútra začne od 1. februára vracať štátne občianstvo tým, ktorí oň prišli pre zákon z roku 2010.

16.01.2015 08:46
debata (5)

Ten prijala prvá vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Tvrdosť normy z roku 2010 má vyriešiť novela, ktorú má rezort vnútra pripravenú. Minister vnútra Robert Kaliňák však nechcel na jej prijatie čakať a na konci minulého roku prišiel s vlastným riešením.

Občianstva budú spätne udeľovať na základe výnimky – keď je udelenie občianstva v záujme Slovenska. Prijali preto nariadenie ministerstva vnútra. „Umožní, aby bývalí štátni občania Slovenskej republiky, ktorí stratili štátne občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať na výnimku o udelenie štátneho občianstva SR,“ uviedol tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Udeľovanie občianstva týmto spôsobom má však podmienky. Týka sa len ľudí, ktorí získali občianstvo cudzieho štátu na základe trvalého pobytu v ňom. „V zmysle zákona musí mať žiadateľ tiež povolený pobyt cudzinca na území Slovenskej republiky,“ dodáva ministerstvo vnútra. Žiadosť o udelenie štátneho občianstva sa podáva na okresnom úrade v sídle kraja, na diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR.

Aj dnes zákon umožňuje udeliť slovenské občianstvo na základe výnimky – udelenie občianstva v záujme Slovenska. Týka sa najmä športovcov alebo vedcov. Práve na princípe týchto výnimiek stojí ministerské nariadenie, ktorým budú vracať občianstvo všetkým, ktorí o to požiadajú a spĺňajú spomínané podmienky. „Každú žiadosť môžeme posúdiť individuálne s minimálnym nárokom na administratívnu záťaž na ľudí,“ povedal vlani v decembri minister Kaliňák.

Novelu zákona o občianstve má minister Kaliňák pripravenú už vyše roka. Legislatíva má odstrániť tvrdý zákon z roku 2010, ktorým človek príde o slovenské občianstvo automaticky po prijatí cudzieho občianstva. Išlo o reakciu na maďarský zákon, ktorý umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu.

Kabinet Ivety Radičovej chcel Ficov zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Takto za štyri a pol roka prišlo o slovenské občianstvo 977 ľudí, z toho 428 mužov a 549 žien. Najviac ľudí sa vzdalo slovenského občianstva v prospech občianstva Českej republiky (353), nasleduje Nemecko (188), ďalej Rakúsko (140) a Veľká Británia (90). Prijatím maďarského občianstva stratilo slovenské 59 občanov.

Udeľovanie občianstva by v chystanej novele malo byť viazané na trvalý pobyt. Znamenalo by to, že aj občan Slovenska by mohol nadobudnúť napríklad maďarské občianstvo a nestratil by pritom slovenské, ale za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #štátne občianstvo