Sudca Posluch: Okamžitý trest za alkohol pri šoférovaní zabral

Počet opitých vodičov, ktorí sa ocitli pred Okresným súdom Bratislava V, klesol od vlaňajšieho októbra o polovicu, oproti rovnakému obdobiu roku 2013, hovorí sudca Karol Posluch, ktorý vtedy ako prvý poslal opitého vodiča hneď po zadržaní na 15 dní do väzenia.

16.01.2015 12:00
debata (7)

Súdili ste odvtedy ďalších takýchto previnilcov?
Áno, je samozrejmé, že tento druh trestnej činnosti nevymizne po jednom, aj keď medializovanom rozsudku. Spolu s kolegami však musíme jednoznačne konštatovať, že počet spáchaných trestných činov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky klesol v obvode Okresného súdu Bratislava V po vydaní rozsudku približne o polovicu, oproti rovnakému obdobiu roku 2013. Dokonca aj zadržaní vodiči, ktorých sme v danom období súdili, potvrdili, že vedeli o možnosti, že za jazdu pod vplyvom alkoholu dostanú nepodmienečný trest. Takže funkcia generálnej prevencie rozsudku sa naplnila, nikdy však neodradí všetkých páchateľov od páchania trestnej činnosti.

Aký trest dostali?
Pokračujeme v nastolenom trende, približne polovica vodičov dostala nepodmienečný trest odňatia slobody v rozpätí 15 až 30 dní. Vzhľadom na okolnosti jednotlivých prípadov, najmä vzhľadom na množstvo alkoholu v krvi, však posudzujeme každú trestnú vec individuálne, pričom aplikujeme celú škálu trestov, ktorých uloženie umožňuje platný Trestný zákon. Preto ukladáme aj podmienečné tresty a peňažné tresty. Súčasťou každého rozsudku je nevyhnutne aj uloženie trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu v rozmedzí tri až šesť rokov.

Myslíte si, že tvrdšie tresty by mohli znížiť počet takýchto vodičov?
Otázne je, čo zapôsobí na páchateľov tejto trestnej činnosti. V absolútnej väčšine sú to ľudia stojaci po prvýkrát pred súdom, nejde o žiadnych recidivistov, páchajúcich sústavne trestnú činnosť. O možnosti trestu dobre vedia, ale dúfajú, že uniknú hliadkam polície. Možno by pomohlo zhabanie vozidla, ale trest by mal byť v určitom pomere k spoločenskej závažnosti trestnej činnosti a mal by postihovať iba páchateľa, nie jeho rodinu.

Aké sú ohlasy od sudcov z iných súdov na váš rozsudok, ktorý poslal takéhoto páchateľa „bez pardonu za mreže“?
Ozvali sa mi kolegovia súdiaci trestné veci, že sa budú týmto rozsudkom inšpirovať. Treba však jednoznačne poukázať na skutočnosť, že každý sudca je pri riešení každej trestnej veci viazaný iba platnou právnou úpravou a nie inými rozsudkami.

Kedy môže súd nariadiť zhabať opitému vodičovi auto?
Zákon umožňuje súdu uložiť trest prepadnutia veci v prípade, ak tá bola použitá alebo určená na spáchanie trestného činu, alebo ju páchateľ získal trestným činom alebo ako odmenu za trestný čin. Problémom je ustanovenie, že hodnota veci je v zjavnom nepomere k miere závažnosti prečinu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #alkohol za volantom