SDKÚ čoskoro čakajú primárky na volebného lídra

SDKÚ by mala čoskoro vyberať volebného lídra do parlamentných volieb. Strana vyberá kandidátov na volené funkcie v primárnych vnútrostraníckych voľbách.

16.01.2015 12:03
Pavol Frešo, SDKÚ Foto: ,
Šéf SDKÚ Pavol Frešo.
debata (7)

Primárky na lídra volieb do NR SR sa môžu konať dvanásť mesiacov pred koncom volebného obdobia. To sa skončí v marci 2016. Zatiaľ nie je jasné, či bude volebným lídrom predseda strany Pavol Frešo.

„To budeme riešiť po konci januára. To, že som bol dvakrát úspešný v župných voľbách neznamená, že budem lídrom všade. Naša motivácia je, aby voliči SDKÚ dostali zrozumiteľnú ponuku v roku 2016. Strana má históriu. Nebola stranou jedného muža. Bola stranou pre stredopravého voliča, ktorému síce môžete ponúknuť lídra, no krúžky nám vždy ukázali, že náš volič má vlastnú hlavu a jasnú predstavu o tých, ktorí ho majú zastupovať,“ povedal Frešo.

O funkciu lídra pre voľby do NR SR sa môže uchádzať iba člen SDKÚ. Predseda SDKÚ sa uchádza o funkciu lídra pre voľby bez návrhu, pokiaľ sa výslovne tejto kandidatúry nezriekne na rokovaní Prezídia SDKÚ.

Líder pre voľby môže pred voľbami viesť spolu s Prezídiom rozhovory o volebnej koalícii s inými politickými stranami. Po voľbách do NR SR vedie rozhovory o zostavení vlády a rozhovory o spolupráci politických strán.

SDKÚ v súčasnosti pripravuje rokovanie ústrednej rady, ktorá bude 31. januára. Na nej podľa Freša "prebehne konsolidácia strany v konsenzuálnom duchu, na to sa teraz sústredím. Tam sa ukáže, od voľby generálneho sekretára cez obsadenie funkcií podpredsedov, cez zmenu stanov, ako vyzerá skupina reprezentantov, ktorá dá ponuku voličom. Urobím všetko preto, aby to bola čo najzrozumiteľnejšia ponuka,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ