Muža podozrivého z terorizmu chytili na východnej hranici

Na slovensko-ukrajinskej hranici polícia zadržala Čečenca, ktorý je podozrivý z terorizmu. Na Hamzata Sh. (32) bol v roku 2007 vydaný medzinárodný zatykač pre podozrenie z trestného činu terorizmu podľa Trestného zákona Ruskej federácie.

16.01.2015 15:10 , aktualizované: 17.01.2015 10:04
debata (10)

Naša hraničná polícia ho chytila vo štvrtok večer na hraničnom prechode Vyšné Nemecké. Podľa informácií denníka Pravda pri zadržaní nekládol žiaden odpor.

Ako sa nám podarilo zistiť, zadržaný muž pôvodom z Čečenska má ruskú štátnu príslušnosť. V Interpole figuruje ako hľadaná osoba. Zatýkací rozkaz mal naňho vydať federálny súd v hlavnom meste Čečenska Groznyj.

Polícia uviedla, že muž cestoval zo Slovenska na Ukrajinu. Informácie o tom, či sa zdržiaval aj na Slovensku, alebo cez naše územie len prechádzal, a aký skutok mal spáchať, polícia nespresnila.

Policajný prezident Tibor Gašpar však pre portál teraz.sk uviedol, že slovenská polícia komunikuje so švédskymi partnermi. Muž mal totiž pri sebe cestovný doklad tejto krajiny. Polícia podľa neho zisťuje, či sa zdržiaval na území Švédska a či pobudol nejaký čas aj na Slovensku alebo cez naše územie len cestoval. Gašpar nevylúčil, že nežiaducu činnosť mohol vyvíjať aj na území Európskej únie.

Hovorca policajného prezídia Martin Wäldl uviedol, že na základe podkladov, ktoré slovenskej polícii poskytla Ruská federácia, zadržaného muža zrejme formou vydávacej väzby odovzdajú do Ruska.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #utečenci