Aj Slovensko už má aplikáciu SnowSafe, chráni pred lavínami

Slovensku sa ako prvej krajine zo spoločenstva Visegrádskej štvorky (V4) podarilo zapojiť do projektu mobilnej aplikácie SnowSafe. Doteraz ju využívali len Rakúsko a Nemecko. Jej používatelia sa jednoducho dostanú k denným lavínovým správam. Aplikáciu v piatok predstavila Horská záchranná služba v Starom Smokovci.

16.01.2015 16:50
debata (2)

„Aplikácia SnowSafe dáva komplexné informácie o stupni lavínového nebezpečenstva v Alpách a na Slovensku, v slovenských horách. Sú tam rôzne pomocné prvky, ako je napríklad sklonomer. To, čo je podstatné, je kompletný popis, teda komentár k lavínovej situácii v danom horstve. Človek, ktorý má túto aplikáciu, má neustále so sebou aktuálne informácie o lavínovej situácii či už na Slovensku alebo v Alpách,“ uviedol Jozef Janiga, riaditeľ HZS. Návštevníci Tatier majú po ruke podrobné lavínové správy, ale aj informácie o nebezpečných svahoch prostredníctvom telefónu.

Ako vysvetlil náčelník Strediska lavínovej prevencie HZS Marek Biskupič, aplikáciu SnowSafe si môžu zadarmo nainštalovať užívatelia androidov a Apple telefónov v slovenskej verzii. HZS pracovala dva roky na tom, aby splnila podmienky pre získanie tejto aplikácie. Podľa Janigu však boli finančné náklady minimálne.

„Financie boli používané len na preklad. Je to skôr o tom, aby tie správy, ktoré dávame, boli pravidelné, boli verifikované. Čiže musela tam byť určitá presnosť, určitá stabilita danej organizácie, ktorou je u nás Stredisko lavínovej prevencie. Má dlhú históriu a je vlastne jediné v Karpatskom oblúku, ktoré disponuje takýmito ucelenými informáciami,“ povedal riaditeľ HZS.

Užívatelia aplikácie môžu pomocou fotoaparátu v mobile tiež posielať svoje pozorovania, ako je spadnutá lavína, veľký prevej, ale aj informácie o snehovej pokrývke alebo počasí. Tie dostane priamo Stredisko lavínovej prevencie. Túto funkciu zatiaľ podporujú len telefóny so systémom android.

„Príde to na e-mail záchranárom. Vidia, kde sa stalo niečo dôležité a následne to môžu zapracovať do vydania lavínových správ. Vďaka aplikácii vedia presne určiť, odkiaľ pozorovanie vyšlo,“ povedal Biskupič. Pre záchranárov predstavuje SnowSafe veľkú pomoc, každá informácia je pre nich dôležitá.

„Verifikácia údajov priamo z terénu nám môže pomôcť pri zlepšovaní našich služieb verejnosti. Je to jednoduchá a veľmi skvelá príležitosť, ako sa dostať k týmto informáciám. V minulosti sa nám stávalo, že ak prišli nejaké údaje neoverené, museli sme to overiť. Teraz presne vieme, od koho prišli,“ dodal náčelník Strediska lavínovej prevencie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Lavína #mobilná aplikácia