Balíček ide pomáhať mladým rodinám s deťmi

Matky s malými deťmi by sa čoskoro mohli rýchlejšie a jednoduchšie vrátiť do práce. Vláda sa chystá motivovať aj finančne podporiť firmy, ktoré by im v tom mohli pomôcť.

16.01.2015 18:51
Fico, Richter Foto: ,
Premiér Robert Fico a minister práce Ján Richter predstavili projekt Rodina a práca z druhého sociálneho balíčka.
debata (141)

Chce ich vyzvať, aby priamo pri pracoviskách vytvárali pre deti v predškolskom veku „detské kútiky“ na spôsob jaslí či materských škôlok. Takisto mieni čiastočne uhradiť náklady zamestnávateľom, ktorí takýmto ženám vytvoria trvalé pracovné miesta.

Na projekt Rodina a práca, ktorý by mal odštartovať vo februári alebo v marci tohto roka, už kabinet vyčlenil 23 miliónov eur. „Ide o prvé opatrenie z pripravovaného druhého sociálneho balíčka,“ oznámil v piatok premiér Robert Fico. Spresnil, že priestory na zariadenia pre predškolákov by mali dať k dispozícii zamestnávatelia. Štát by im však za to nielen pravidelne uhrádzal výdavky na mzdy pre vychovávateľov, ktorí sa o deti profesionálne postarajú, ale aj zabezpečil hnuteľné vybavenie nábytkom, hračkami a podobne.

Každej firme, ktorá bude ochotná zamestnať matku s dieťaťom do šiestich rokov veku, vláda počas desiatich mesiacov uhradí sumu až do 90 percent priemernej mzdy na Slovensku. Pri vytvorení nového pracovného miesta pre matku s dieťaťom od 6 do 10 rokov plánuje zamestnávateľom uhrádzať 50 percent mzdového priemeru. „Nejdeme len na minimálnu mzdu, to by bolo málo motivujúce,“ dodal Fico.

Ako spresnil minister práce Ján Richter, zásadnou podmienkou na poskytnutie tejto finančnej podpory bude, aby matky dostali od zamestnávateľa zmluvu na neurčitý čas. Počet takto vytvorených miest bude navyše obmedzený na maximálne desať pre jednu firmu. Menším zamestnávateľským subjektom zase odporúča, aby sa ich prípadne niekoľko spojilo a detský kútik vytvorilo spoločne.

K príprave týchto opatrení priviedli vládu najmä aktuálne štatistické údaje, podľa ktorých pracuje len 40 percent žien, na rozdiel od 80 percent mužov, s deťmi do šesť rokov. Od ich zavedenia si sľubuje vznik zhruba 5-tisíc pracovných miest pre matky s deťmi. Richter verí v úspech projektu. „Prvé reakcie boli veľmi pozitívne,“ vyhlásil. Prostriedky štátnej pomoci pôjdu z európskych zdrojov, takže ich treba v súlade s podmienkami vyčerpať do konca tohto roka. Ani potom, ako sľúbil minister, však nemieni s projektom skončiť a je pripravený nadviazať naň aj v novom programovacom období.

Sociálny rezort teraz dokončuje metodiku aj formuláre pre zamestnávateľov, ktorých táto výzva osloví a chceli by sa do nej zapojiť. "Ak nevytvoríme pre ženy dostatočné podmienky, aby boli ekonomicky nezávislé a mohli plnohodnotne pracovať, nebudú sa rozdiely medzi nimi a mužmi znižovať,“ povedal v tejto súvislosti štátny tajomník rezortu Jozef Burian. Predpokladá, že nové opatrenia pomôžu ženám vymaniť sa z chudoby či ekonomickej nestability, ktorá by im inak hrozila v starobe. "Je dôležité, aby sa do projektu zapojili firmy, ale aj mestá a obce,“ dodal.

Ďalšou fázou podľa Buriana bude rozvíjanie nástrojov, ktoré Zákonník práce síce už dnes pozná, no podmienkou ich uplatnenia je súhlas zamestnávateľov. Týkajú sa vytvorenia či umožnenia flexibilného pracovného času pre matky, čiastkových pracovných úväzkov, zdieľaných pracovných miest, práce z domu a podobne.

Vládny projekt kritizoval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. „Navrhované zakladanie detských kútikov má tri zásadné diery,“ uviedol Beblavý. Kútiky sú podľa neho len doplnkovým riešením, o ktoré má záujem obmedzený počet podnikov. Projekt sa nemá realizovať v Bratislave, kde je pritom najväčší záujem o škôlky s polovicou nevybavených žiadostí. A projekt je zatiaľ garantovaný len do volieb, bez akejkoľvek záruky pokračovania.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #matky #deti #jasle #sociálny balík