Bratislavčan neprežil pád na hrebeni Malej Fatry

Nešťastný pád na hrebeni Malej Fatry neprežil mladý 34-ročný Bratislavčan. Muž spadol, keď jeho turistická skupina v sobotu 17. januára večer zablúdila na hrebeni Malej Fatry medzi vrchom Hromovým a Chlebom.

18.01.2015 11:55
debata (6)

Fúkal silný nárazový vietor, snežilo a bola hmla. Siedmi turisti odbočili z tyčového značenia a dostali sa do neschodného terénu. Jeden zo skupiny hľadal vpredu cestu, počas hľadania sa však šmykol a spadol dole žľabom. Turisti prostredníctvom tiesňovej linky 112 nahlásili záchranárom Horskej záchrannej služby (HZS) pád kamaráta, no boli tak dezorientovaní, že si mysleli, že spadol na južnú stranu hrebeňa, informuje o tom HZS.

Na pomoc turistom sa vydalo 15 záchranárov HZS v dvoch skupinách. Pre urýchlenie transportu mimoriadne spustili kabínkovú lanovka, ktorá záchranárov vyviezla pod Snílovské sedlo. Po dlhšom hľadaní na južnej strane hrebeňa Malej Fatry sa ukázalo, že turisti zablúdili na severnej strane. Záchranári ich neskôr našli a išli na pomoc aj chlapovi, ktorý sa šmykol a spadol približne 100 metrov dole žľabom. Po príchode záchranárov bol mladý muž s úrazom hlavy v kritickom stave. Záchranári sa pokúšali o zaistenie jeho vitálnych funkcií, no 34-ročný Bratislavčan zraneniam podľahol.

Na mieste zasahoval aj lekár HZS, ktorý konštatoval smrť. Záchranári telo muža transportovali pomocou saní a lanovej techniky dole Oštiepkovou muldou až do Vrátnej doliny. Pri Dome HZS bolo telo nebohého odovzdali polícii a obhliadajúcemu lekárovi. Druhá skupina záchranárov pomáhala zvyšnej skupine turistov, ktorá by bez ich pomoci nebola schopná dostať sa samostatne do bezpečia. Záchranná akcia sa skončila dnes o 2:30 hodine ráno.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra