V nemocniciach Trenčín a Bardejov padli hlavy

Rezort zdravotníctva pokračuje v personálnom čistení nemocníc, ktoré avizoval minister Viliam Čislák.

18.01.2015 15:00
Trenčín, nemocnica Foto: ,
Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne vlani v lete skončil vo funkcii Ján Dubovský, teraz jeho nástupkyňa Danka Kaššovicová.
debata (9)

Ministerstvo najnovšie oznámilo odvolanie Danky Kaššovicovej z funkcie zastupujúcej riaditeľky Fakultnej nemocnice v Trenčíne kvôli tendru na upratovanie. O funkciu šéfa správnej rady Nemocnice sv. Jakuba v Bardejove prišiel Juraj Šutta ešte v decembri. V tomto prípade ministerstvo dôvody odvolania nešpecifikovalo.

Nemocnica v Trenčíne mala porušiť zákon pri uzatváraní zmlúv na servisné upratovanie a pranie bielizne. „Fakultná nemocnica Trenčín ako verejný obstarávateľ pri uzatváraní týchto zmlúv obišla ustanovenia zákona o verejnom obstarávaní, čím došlo k jeho hrubému porušeniu. Po tomto zistení minister zdravotníctva Viliam Čislák ihneď konal a zastupujúcu riaditeľku odvolal,“ povedala Martina Šoltésová, hovorkyňa ministerstva. Ako ďalej dodala, nemocnica uzatvorila zmluvy bez toho, aby vypísala verejnú súťaž.

„Myslím si, že rozhodnutie ministra bolo veľmi unáhlené, bez overenia skutočností,“ reagovala odvolaná riaditeľka Kaššovicová. Upozornila, že vo funkcii je len päť mesiacov a minister ju odvolal na základe predstavy, že sa zákazky dajú stihnúť za tri mesiace. Keďže hrozilo, že by nemocnica nemala zabezpečené upratovanie a pranie, tak uzatvorila zmluvy na pol roka, aby získala čas na kvalitnú prípravu súťaže. Je presvedčená, že sa správala hospodárne.

V bardejovskej nemocnici zase skončil šéf správnej rady Juraj Šutta a ďalší člen rady Marek Brezničan. Ministerstvo dôvod odvolania Šuttu nepomenovalo. Úlohu mohol zohrať aj fakt, že v Brne podniká s Erikou Bilou. Tá ešte donedávna bola riaditeľkou firmy Medical Group, známou z kauzy CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Počas prvej vlády Roberta Fica bol Šutta tiež poradcom ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča. So Šuttom sa nám nepodarilo skontaktovať, aby komentoval svoje odvolanie.

Novou predsedníčkou správnej rady bardejovskej nemocnice sa stala Jana Kováčová a členkou rady Petra Kováčiková. Kováčová je vedúcou služobného úradu ministra zdravotníctva a členkou viacerých správnych rád nemocníc, napríklad aj piešťanskej.

Ministerstvo zdravotníctva k zmenám len stroho uviedlo, že využilo možnosť uskutočniť personálne zmeny členov správnej rady. Podľa hovorkyne Šoltésovej Šutta v súčasnosti nie je členom štatutárneho, kontrolného ani iného orgánu organizácie v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.

Spoločnosť Medical Group dodáva lieky a špeciálny zdravotnícky materiál aj do bardejovskej nemocnice. Jej riaditeľ Marián Petko výmenu členov správnej rady komentovať nechcel, keďže je to v kompetencii ministerstva zdravotníctva. Povedal však, že firma Medical Group nepatrí medzi väčších dodávateľov, a preto nemal Šutta ako bývalý šéf správnej rady žiadny vplyv na verejné obstarávania. „Navyše ani zo zákona nemajú správna rada ani jej predseda žiadnu kompetenciu na to, aby do obstarávania zasahovali,“ doplnil Petko.

Podľa riaditeľa Health Policy Institute Petra Pažitného by bolo dobré, ak by sa naštartoval proces väčšej kontroly členov dozorných a správnych rád v nemocniciach. „Tak to malo byť už dávno, lebo tam majú byť ľudia profesionálni a erudovaní,“ uviedol Pažitný. O personálnych zmenách vo vedení nemocníc sa začalo hovoriť po kauze CT prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch, ktorá stála Zuzanu Zvolenskú miesto ministerky zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #Bardejov #Medical Group SK #CT prístroj