Súdna rada bude sídliť v Miestodržiteľskom paláci

Po trinástich rokoch sa Súdna rada, ktorá je najvyšší ústavný orgán samosprávy súdnictva, dočká samostatného sídla.

18.01.2015 17:00
miestodržiteľský palác Foto:
Miestodržiteľský palác v centre Bratislavy.
debata (2)

V súčasnosti sa jej členovia a zamestnanci tiesnia v jednej budove spolu s ministerstvom spravodlivosti a Najvyšším súdom. Celý aparát rady by sa mal odsťahovať do Miestodržiteľského paláca v centre Bratislavy.

Ten spravuje Úrad vlády a premiér Robert Fico si ho bol vo štvrtok prezrieť spolu s predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou. Tá považuje ponuku za veľmi dobrú. „Teší ma, že je tu vysoká šanca, aby Súdna rada už čoskoro mala nové, dôstojné sídlo,“ reagovala Bajánková. Premiér uviedol, že ide o minimálne využívanú reprezentatívnu budovu v historickom centre, ktorú nechcú predávať.

Súdna rada potrebuje predovšetkým priestory na rokovania, na ktorých sa bude zaoberať materiálmi z Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) o nových kandidátoch na sudcov. Informácie určené členom rady budú mať stupeň utajenia „Vyhradené“. Tomu budú musieť zodpovedať aj priestory, kde sa s nimi bude pracovať.

Prvé materiály z NBÚ o 24 nových kandidátoch na sudcov by mala Súdna rada po previerkach dostať najskôr na jeseň tohto roku. NBÚ robí personálne previerky raz za tri až šesť mesiacov. Konkurzy na obsadenie sudcovských miest sa začnú vo februári.

V septembri novela ústavy oddelila funkciu predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu. Súdna rada získala aj širšie právomoci. Hospodári s rozpočtom vyše 510-tisíc eur a má 18 volených členov. Koľko úradníkov sa do novej budovy okrem týchto členov presťahuje, kancelária rady neuviedla. Nové priestory dostanú aj ďalšie inštitúcie. „Neskôr budeme diskutovať aj s Najvyšším súdom a Generálnou prokuratúrou a pokúsime sa dať hlavy dohromady a nájsť priestory, ktoré sa dajú použiť pre ich pôsobenie,“ dodal Fico.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Miestodržiteľský palác