Dubovcová stiahla pre nepridelené peniaze svojich ľudí z výborov

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová stiahla od tohto mesiaca zástupcov jej kancelárie z poradných orgánov Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

19.01.2015 11:49
Jana Dubovcová, ombudsmanka Foto: ,
Ombudsmanka Jana Dubovcová.
debata (8)

Ako ďalej informoval ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, nominácie sa Dubovcová rozhodla stiahnuť po opakovanom nepridelení financií zo štátneho rozpočtu na zabezpečenie organizačnej štruktúry verejného ochrancu práv, na priority či na potreby kancelárie. Keďže súčasné pridelené prostriedky na tento rok opäť nepokryjú platy schváleného počtu zamestnancov, kancelária nie je schopná naplniť svoju organizačnú štruktúru, pripomenul.

„Súčasný počet zamestnancov kancelárie je naplno vyťažený úlohami vyplývajúcimi z priamej pôsobnosti verejného ochrancu práv. Preto verejná ochrankyňa práv nemá vytvorené podmienky pre iné aktivity v ďalších štátnych orgánoch,“ vysvetlil. Svoje rozhodnutie písomne oznámila koncom minulého roku predsedovi výboru pre deti a mládež, výboru pre výskum, vzdelávanie a výchovu v oblasti ľudských práv a rozvojového vzdelávania, výboru pre práva LGBTI osôb a výboru pre rodovú rovnosť.

"Je mi ľúto, že nezávislý ústavný orgán, akým je verejný ochranca práv, má pre svoju činnosť u nás vytvorené takéto nepriaznivé a preukázateľne neprajné podmienky. Ostáva iba veriť, že príčinou tohto stavu nie je skutočnosť, že verejný ochranca práv má v ‚náplni práce‘ kritiku činnosti orgánov verejnej správy, ak svojím postupom zasahujú do základných práv a slobôd osôb,“ napísala Jana Dubovcová v liste predsedom výborov. V prípade zmeny podmienok a pridelenia prostriedkov verejná ochrankyňa práv verí, že sa vráti k spolupráci s výbormi ľudskoprávnej rady vlády.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dubovcová #ombudsman