Senáty sa chystajú potrestať 62 sudcov

Už čoskoro sa 62 sudcov, ktorí podľa ich nadriadených pochybili, dozvie, aké tresty ich čakajú. Tie im môžu udeliť disciplinárne senáty pri Najvyššom súde, ktoré začali v decembri po dlhom čase konečne fungovať.

19.01.2015 11:45
okresny sud bratislava, krajsky sud v bratislave Foto: ,
Okresný súd Bratislava I zaplatil minulý rok za prieťahy v súdnych konaniach 77-tisíc eur.
debata (2)

Pracujú podľa nových pravidiel, ktoré nedovoľujú, aby boli znefunkčnené. Napriek tomu, že už niekoľko týždňov majú k dispozícií spisy sudcov navrhnutých na potrestanie, ani v jednom z nich ešte nerozhodli.

Podľa hovorcu Najvyššieho súdu Mateja Kereša senáty prebrali okrem nových aj všetky rozrobené staršie prípady, ktoré predchádzajúce senáty nestihli ukončiť do konca novembra. Preto jednotlivé prípady stále študujú. „Nakoľko jednotlivé disciplinárne veci boli v súlade s rozvrhom práce disciplinárneho senátu, schváleného Súdnou radou, pridelené náhodným výberom disciplinárnym senátom, tieto sa s jednotlivými disciplinárnymi vecami oboznamujú, prebiehajú procesné úkony a predbežné vyšetrenia,“ uviedol Kereš.

Najviac návrhov je za prieťahy v súdnom konaní. Ďalšie sa týkajú sudcov, vďaka ktorým sa dostali na slobodu obžalovaní či odsúdení zločinci. Disciplinárne senáty môžu sudcu, na ktorého dal podnet predseda súdu, minister a po novom už aj ombudsman, napomenúť, zraziť mu z platu 50 až 70 percent na dobu od troch mesiacov do jedného roka, alebo ho zbaviť funkcie sudcu. Ten sa však môže odvolať, potom o jeho treste rozhoduje odvolací senát.

Na trest čaká aj sudca v kauze Baťa

Medzi čakateľmi na trest sú aj traja sudcovia Trestného kolégia Najvyššieho súdu, ktorí nerozhodli o sťažnosti obžalovaného Štefana Sz. o prepustení z väzby. Na slobodu ho potom musel pustiť iný senát Najvyššieho súdu. Štefana Sz. vlani v októbri Najvyšší súd právoplatne odsúdil na doživotie za dvojnásobnú úkladnú vraždu. Na vyhlásenie rozsudku sa však nedostavil. Ak by bol na súd prišiel, okamžite by putoval do väzenia. Jeho obhajca tvrdil, že o pobyte svojho klienta informácie nemá. Polícia po ňom pátra a pred pár dňami naňho vydala európsky zatykač. Sudcom navrhol minister spravodlivosti Tomáš Borec vziať 50 percent platu na päť mesiacov.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal vlani... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Tomas Borec Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal vlani dvanásť návrhov na začatie disciplinárneho konania voči sudcom.

Na trest čakajú aj viacerí bratislavskí sudcovia. Sudca Okresného súdu Bratislava I Juraj. M. čelí viacerým disciplinárnym návrhom. Jeden z nich je za jeho pochybenie, kvôli ktorému sa dostali na slobodu členovia bankomatovej mafie. Dva disciplinárne návrhy naňho podala predsedníčka Okresného súdu Bratislava¤I Eva Fulcová. Za jeden z nich ho vlani v júli disciplinárny senát potrestal. Za prieťahy v súdnom konaní mu znížili plat o 70 percent na jeden rok. Rozhodnutia v ďalších ešte nepadli. Na tomto súde však nie je jediný. Ďalších dvoch trestných sudcov navrhol potrestať aj minister spravodlivosti. Je na nich podaných päť disciplinárnych návrhov.

Ďalším bratislavským sudcom je Pavol T., ktorý rozhodoval v kauze vyplatenia odškodného dedičom po obuvníckom magnátovi Baťovi. Ministrovi spravodlivosti dal podnet na kárne stíhanie sudcu generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Podľa Boreca sa sudca dopustil disciplinárneho previnenia tým, že povolil obnovu konania a zrušil rozsudok bývalého Národného súdu v Prahe, ktorý v roku 1947 Baťu v neprítomnosti odsúdil na 15 rokov ťažkého žalára a prepadnutie majetku za kolaboráciu s nacistami. Zároveň však v ten istý deň zvolal sudca aj druhé pojednávanie, na ktorom konštatoval, že Baťa nekolaboroval s nacistami. Vlani podal Borec 12 návrhov na začatie disciplinárneho konania.

Predpokladá sa, že senáty by mohli rozhodnúť čo najskôr. Podľa novej, od septembra platnej právnej úpravy, už nebudú môcť byť dlhodobo nefunkčné, tak ako to bolo doteraz, keď nezasadali aj mesiace. Po novom budú každoročne vytvárané cez rozvrh práce. Ak niektorý z členov senátu odíde, automaticky bude z databázy zvolených členov doplnený náhradník. Doteraz systém fungoval tak, že ak niekto zo senátu vypadol, lebo sa mu skončilo funkčné obdobie, nedarilo sa do senátov členov doplniť. Problém vznikol na strane parlamentu, ministra spravodlivosti a sudcovských rád, teda tých, ktorí ich mali navrhnúť. Neúplné senáty tak nemohli rozhodovať. Prípady sa dnes senátom prideľujú náhodným výberom, aký funguje na všeobecných súdoch.

Prokurátori podali na sudcov 220 sťažností

Za posledných desať rokov nebol žiaden z takmer 1¤400 sudcov potrestaný vyzlečením z talára, hoci návrhov bolo viac. Sudcovia sa pred takýmto právoplatným rozhodnutím vtedy ešte fungujúceho disciplinárneho súdu sami vzdali funkcie. Namiesto tvrdého trestu tak opustili justíciu s odchodným vo výške niekoľko tisíc eur, čo umožňoval zákon o sudcoch. Sudca, ktorý sa dnes vzdá funkcie a čelí disciplinárnemu konaniu, už žiadne odchodné nedostane.

Takto sa disciplinárnemu trestu vyhol napríklad bývalý bratislavský sudca Pavol D., ktorý nechal svojou nečinnosťou premlčať až päťdesiat prípadov. Trestu však zrejme neunikne, minister spravodlivosti podal naňho trestné oznámenie, ktorým sa zaoberá polícia. Potrestaniu sa vyhla aj sudkyňa Ľudmila H., ktorá okrem ďalších kárnych stíhaní čelila aj obvineniu, že nedbalým prístupom prispela k vražde Zuzany Dzivej, ktorú zastrelil pred troma rokmi na ulici jej bývalý manžel.

Na nečinnosť viacerých sudcov upozornil vlani aj generálny prokurátor. Čižnár vydal prokurátorom pokyn, aby na súd, ktorý v prípade podanej obžaloby nevykonal žiadny úkon dlhšie ako šesť mesiacov až jeden rok, podal sťažnosť pre nečinnosť. Za rok 2014 bolo takto na príslušné súdy podaných prokurátormi 220 sťažností. Ústavný súd priznal vlani za 11 mesiacov sťažovateľom na súdne prieťahy odškodnenie vo výške 826-tisíc eur.

Najčastejšie sú stíhaní sudcovia za prieťahy v konaní

Ústavný súd priznal vlani sťažovateľom na súdne prieťahy odškodnenie vo výške 885 200 eur

Súdy, ktoré za prieťahy zaplatili v roku 2014 najviac
Súd suma v eurách
Okresný súd Čadca 107-tisíc eur (jeden spor rozhodoval 29 rokov)
Okresný súd Bratislava II 81 600 eur
Okresný súd Bratislava I 77-tisíc eur

Najčastejšie príčiny súdnych prieťahov

  • dlhý čas, kým sudca vytýči pojednávanie
  • neschopnosť sudcu ukončiť dokazovanie a meritórne rozhodnúť
  • neskoré vyhotovenie rozsudku
  • obštrukcie svedkov a zdĺhavé vyhotovenia znaleckých posudkov
  • nečinnosť odvolacieho súdu v odvolacom konaní
  • nesústredená činnosť sudcu – viacnásobné zrušenie rozsudku odvolacím súdom

Zdroj: vv, ÚS SR

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tresty #sudcovia #Najvyšší súd SR #disciplinárny senát