Súdy pôsobia bezmocne. Obžalovaní aj svedkovia si robia, čo chcú

Je to výsmech slušným ľuďom. Za sedem rokov sa konalo už 122 pojednávaní, napriek tomu súd nebol schopný uzavrieť prípad údajného bosa východoslovenského podsvetia Róberta O. a 15 členov jeho partie. Príčin je viac.

20.01.2015 09:00
Specialny sud, Róbert Okoličány Foto: ,
Róbert O. na pojednávaní vo februári 2009. V pondelok sa pred súd nedostavil.
debata (55)

Obštrukcie obžalovaných či svedkov a pochybenia, ktorých sa dopúšťa polícia, prokuratúra či súdy. Práve tie vyzerajú ako bezmocné. A vďaka nim si Róbert O. neprávoplatne odsúdený na doživotie užíva slobodu a cestuje po svete.

Okrem neho neboli doteraz odsúdené desiatky obžalovaných či obvinených zo zvlášť závažných zločinov, od vydierania až po vraždy. Väčšinou pre pochybenia kompetentných. Daňových poplatníkov stoja nekonečne dlhé súdne procesy desaťtisíce eur, ďalšie desaťtisíce sa minú na hľadanie zločincov po celom svete.

Cez Interpol pátra polícia po 54 Slovákoch. Sú medzi nimi aj obžalovaní známi z podsvetia Karol M., Robert N. či Robert L. Európsky zatykač bol vydaný aj na právoplatne odsúdeného Štefana Sz., ktorého poslal vlani v októbri Najvyšší súd do väzenia na doživotie za dvojnásobnú úkladnú vraždu.

Róbert O. ako šéf východoslovenského podsvetia a jeho 15 kumpánov sú obžalovaní spolu z 19 skutkov. Zo založenia zločineckej skupiny, vraždy, pokusov o vraždu, ďalších násilných trestných činov, nepovoleného ozbrojovania či vydierania. Známa je predovšetkým posledná vražda z apríla 2005 v Košiciach, keď podľa obžaloby zastrelili na križovatke priamo v aute Jozefa E., údajného konkurenta gangu Róberta O.

Napriek bohatej obžalobe je bos skupiny už štyri roky na slobode a bez trestu. Pred siedmimi rokmi ho síce Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na doživotie. Najvyšší súd však v roku 2010 rozsudok zrušil a Róberta O. prepustil z väzby. Dokonca môže cestovať po celom svete. Cestovný doklad mu neodobrala pred rokmi ani polícia, ani súd. V decembri a januári bol podľa týždenníka Plus 7 dní v Kanade na majstrovstvách sveta hokejistov do 20 rokov.

Pritom Róbert O. sa už dlhší čas konaniu na súde vyhýba. Ako sa vyjadril, na cesty z Košíc do Pezinka nemá peniaze. Vždy pred pojednávaním súhlasí s tým, aby sa konalo bez neho. Na súdy nechodia ani niektorí ďalších z 15 obžalovaných v tejto kauze. Najčastejšie pošlú PN-ku, že sú chorí, ale nedajú súhlas, aby sa konalo v ich neprítomnosti. Na súdy nechodia ani svedkovia. Nepomáha pritom ani kontrola péeniek, ani predvedenie kukláčmi, ani pokuty pre svedkov, ktorí sa neospravedlnili. Tým sa celý proces naťahuje.

Kauza skupiny okolo Róberta O.

  • kauza 16-členného gangu z východného Slovenska putuje po súdoch od roku 2007
  • spis má viac ako 7 000 strán
  • prokurátor ich zažaloval z 19 skutkov, vraždy, pokusu o vraždu, vydierania, ublíženia na zdraví, nepovoleného ozbrojovania
  • Róbert O., Róbert N. a Jozef L. boli pôvodne stíhaní väzobne. Na slobodu sa dostali v roku 2008 pre procesnú chybu pri rozhodovaní o predĺžení ich väzby
  • Róbert O. sa po piatich mesiacoch na slobode dostal opäť do väzby pre bitku na diskotéke, súd ho prepustil v roku 2010 a zbavil ho obžaloby z výtržníctva
  • Špecializovaný trestný súd vyniesol vo februári 2009 rozsudok nad časťou skupiny – Róbertovi O. a Jaroslavovi P. vymeral doživotie, ďalší členovia dostali tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Obžalovaní sa proti súdnemu verdiktu odvolali
  • V apríli 2009 putovali znovu do väzby aj Róbert N. a Jozef L. na základe nového obvinenia, podľa ktorého dvojica pripravovala vraždu 34-ročného Štefana M., bratranca zastreleného Jozefa E., údajného konkurenta gangu Róberta O.
  • Rok po prvostupňovom verdikte, vo februári 2010, senát Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí pôvodný rozsudok zrušil. Prípad vrátil Špecializovanému súdu na nové prejednanie a rozhodnutie. Zároveň mu nariadil, aby kauzu rozdelenú na štyri samostatné konania opäť spojil. Jednou z výhrad bolo aj to, že súd sa spoliehal iba na výpoveď jediného svedka
  • viacerých zo 16 obžalovaných počas riešenia prípadu niekoľkokrát zobrali do väzby a niekoľkokrát ich z nej prepúšťali

Slováci hľadaní vo svete políciou

  • Cez Interpol hľadá polícia 54 Slovákov medzi nimi aj známe mená z podsvetia Karola M. obžalovaného z organizovania vraždy ženy a chlapca v Moste pri Bratislave, Roberta N. z prípravy vraždy, Roberta L. údajného šéfa bratislavskeho mafiánskeho gangu sýkorovcov
  • Polícia doviezla na Slovensko viacerých obvinených, ktorí sa pred trestom ukrývali vo svete: medzi nimi narkobaróna Bakiho Sadikiho z Kosova, ktorého súd poslal za mreže na 22 rokov, z vraždy obžalovaného Viliama M. z Venezuely v roku 2013 či podnikateľa Mareka T. obvineného z objednania vraždy Romana Deáka, ktorého priviezli zo Seychel v roku 2013

Aj pondelkové pojednávanie s obžalovanými z tejto skupiny v Pezinku malo expresný priebeh. V podstate trvalo len niekoľko minút, počas ktorých sa prebrali formality a pojednávanie sa odročilo na 19. februára.

Jeden zo súdených sa dostavil sám, druhého v putách doviedli košickí policajti. Ostatní neprišli. Vrátane Róberta O. Obhajcovia prítomní v súdnej sieni boli nad klientmi v presile. Štyria sudcovia sa vlastne tiež unúvali zbytočne.

Predseda senátu prečítal ospravedlnenie jedného z neprítomných obžalovaných. Ten v ňom súdu oznámil, že je po operácii členku a s pojednávaním v neprítomnosti nesúhlasí. Niektorí sa ani neospravedlnili. „Navrhujem prerušiť hlavné pojednávanie, aj v už stanovenom ďalšom termíne 29. januára, a vytýčiť nový termín,“ vyjadril sa po otázke sudcu prokurátor.

Platné zákony však umožňujú rôznym obštrukciám zabrániť. Orgány činné v trestnom konaní či súdy ich však v praxi využívajú nedostatočne. Ak sa svedok neospravedlní, môže mu súd udeliť pokutu, dať ho priviesť políciou či zatvoriť 72 hodín pred pojednávaním do väzby.

Podľa odborníčky na trestné právo a rektorky Policajnej akadémie Lucie Kurilovskej „ak by kompetentní dôsledne využívali ustanovenia Trestného poriadku a zákona, vo výraznej miere by to prispelo nielen k ich skráteniu“, upozorňuje. Keďže sa tak vždy nedeje, verejnosť je presvedčená, že zločinci sú u nás viac chránení ako ich obete. Zákony zaručujú obvineným a obžalovaným takú ochranu pred omylmi polície, prokurátorov či súdov, o akej môžu obete, prípadne pozostalí len snívať. Kurilovská s tým súhlasí. „Do veľkej miery je to tak,“ priznáva.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku však opakovane využil ustanovenia Trestného poriadku, aby nemusel proces pre neprítomnosť svedkov, advokátov alebo niektorých obžalovaných ustavične odročovať. Sudcovia kontrolujú péenky či už advokátov, obžalovaných alebo svedkov. „Svedkovia dostali za svoju neospravedlnenú neprítomnosť pokuty. Najvyšší súd ich však zrušil,“ povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Rovnako nesúhlasil ani s rozhodnutím pezinského súdu o vyčlenení prípadov na štyri samostatné konania, kvôli viacerým obžalovaným, ktorí na súd nechodili. Tým by sa prípady skôr uzavreli.

Ja tu však ešte jeden zarážajúci fakt. Prečo má Róbert O. stále cestovný pas a lieta na výlety do Kanady? „Hm, nie je to otázka práve na mňa. No pravda je, že zatiaľ právoplatne odsúdený nebol. A on vlastne ani nie je prekážkou, že sa pojednávania odročujú. Pretože súhlasil s tým, aby sa konalo aj v jeho neprítomnosti,“ povedal Pravde v pondelok na pojednávaní prokurátor.

Kudjaková hovorí, že nebol zákonný dôvod odobrať mu cestovný doklad. „Po uplynutí maximálnej 5-ročnej lehoty väzby bol obžalovaný prepustený na slobodu a nebola mu uložená žiadna povinnosť ani obmedzenie,“ reagovala hovorkyňa. Podľa súdu tieto obmedzenia možno ukladať len pri nahradení väzby či už zárukou, sľubom alebo peňažnou zárukou. Kurilovská hovorí, že v Trestnom poriadku nie sú žiadne ustanovenia, ktoré by presne stanovili, kedy treba zobrať podozrivému či obvinenému cestovný doklad.

Ivor: Sudca by mal obžalovanému odobrať pas

Jaroslav Ivor Foto: Robert Hüttner, Pravda
Jaroslav Ivor, Jaroslav Ivor

Aj bývalý šéf vyšetrovateľov, dnes dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor súhlasí, že sudcovia majú zákonné možnosti, ako predviesť obžalovaných na pojednávanie.

Aj keď pre nedostatok informácií sa priamo k prípadu Róberta O. a spol. vyjadriť nechcel, myslí si, že „v prípadoch nad slnko jasnejších“ by sa mali využiť všetky zákonom povolené zaisťovacie opatrenia. Teda aj odobratie cestovného dokladu osobe, ktorá by sa mohla trestnej zodpovednosti vyhnúť útekom do zahraničia.

„Ak sa tak nedeje, určite to neprispieva k zvyšovaniu dôvery našich občanov v slovenský právny systém. Chápem, že verejnosť je pobúrená. Ja ako občan som pobúrený tiež,“ mieni Ivor.

Myslí si preto, že príslušný predseda súdu by v odôvodnených prípadoch mal odobrať obžalovanému cestovný pas. Keď tak neurobí, mali by podľa neho zasiahnuť vyššie inštancie až po Najvyšší súd či ministerstvo spravodlivosti.

„A to aj na základe medializovaných informácií, ako to napríklad už niekoľkokrát urobil generálny prokurátor,“ pripomenul Ivor kauzy ako bitka pred barom v Nitre či útok na cestujúceho v trolejbuse v Prešove.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #súdy #podsvetie #súdne prieťahy #obžalovaný #Róbert O.