Účinkovanie moderátorky v kontroverznom spote bude RTVS riešiť

Verejnoprávna televízia odmietla vysielať spot Aliancie za rodinu, jej zamestnankyňa Natália Žembová v ňom však účinkuje. Šíri sa po internete a vysielať ho má aj kresťanská TV Lux.

20.01.2015 17:25
debata (210)

Hlásatelia, moderátori či redaktori RTVS podľa zákona o vysielaní a retransmisii nesmú vystupovať v reklame. Aké dôsledky voči svojej zamestnankyni RTVS vyvodí, nie je zatiaľ známe. „Aktuálne sa podrobne zaoberáme detailnou analýzou skutočností tohto prípadu. Akékoľvek závery by boli v tejto chvíli predčasné,“ uviedla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Spot Aliancie za rodinu odmietli vysielať aj Markíza a TV Joj.

Žembová, ktorá je teraz na materskej dovolenke, šesť rokov moderovala Správy RTVS a v spote Aliancie hrá pestúnsku matku chlapca, ktorého si majú adoptovať gejovia. Žembová si myslí, že nijaké predpisy neporušila. „Nebola to ani politická reklama, ani reklama na žiaden produkt alebo službu,“ mieni.

Podľa zákona nesmú v reklame ani v telenákupe účinkovať hlásatelia, moderátori, redaktori spravodajských a politicko-publicistických programov, a to ani v obraze, ani vo zvuku. Navyše štatút RTVS spred štyroch rokov hovorí o tom, že pracovníci RTVS sú povinní zdržať sa všetkých stereotypov aj pri popisovaní sexuálnych skupín. „Vo vzťahu k rasovým, národnostným, etnickým, náboženským, sexuálnym, vekovým a ostatným sociálnym skupinám vychádza RTVS zo zásad otvorenosti a tolerancie, zdržiava sa šírenia akejkoľvek neznášanlivosti medzi ľuďmi a skupinami s odlišným postavením a orientáciou,“ pripomína smernica RTVS.

Žembová o tom, že sa chystá účinkovať v spote Aliancie, nadriadených neinformovala. „Nevidela som na to dôvod, pretože to bola prezentácia môjho názoru. Ako slobodný človek v tejto krajine si myslím, že mám dôvod na vyjadrenie vlastného názoru, nech som zamestnaná kdekoľvek,“ vraví. Predpokladá, že do RTVS sa vráti v júni po skončení materskej dovolenky. Ráta aj s možnosťou, že svoje pôsobisko bude musieť zmeniť. „Budem to brať s pokorou,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

210 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Aliancia za rodinu #referendum o rodine