Proces so sýkorovcami má prvé priznanie

Prvé priznanie zaznelo v utorok na hlavnom pojednávaní s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel.

20.01.2015 18:37
debata (2)

Senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici si ho vypočul z úst obžalovaného 45-ročného Martina K. z Bratislavy. Senát prijal priznanie viny a rozhodol, že proti Martinovi K. sa dokazovanie sústredí iba na otázku trestu. V súvislosti s vyhlásením o vine vzniesol obhajca obžalovaného Mareka T. námietku zaujatosti voči celému senátu, ale ten ju odmietol ako neopodstatnenú.

Okrem Martina K. ostatní prítomní traja obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. Ich obhajcovia v stanovisku k obžalobe uviedli, že dôkazy sú postavené na rozporných výpovediach svedkov z kriminálneho prostredia, známych ako kajúcnici. Tí sú podľa obhajcov schopní vypovedať proti niekomu, aby dostali nižší trest, prípadne ich trestné stíhanie bolo prerušené alebo zastavené. Rozsiahle stanovisko prezentovala bývalá prokurátorka Eva Mišíková v mene trojice obhajcov podnikateľa Mareka T., žalovaného ako objednávateľa vraždy Romana Deáka.

Exprokurátorka poukázala na to, že boli porušené práva na obhajobu klienta a obžaloba nepreukázala motív jeho konania. Pripomenula, že Marek T. chcel na vlastné náklady absolvovať test na tzv. detektore lži, ale mu to nebolo umožnené. Predseda senátu neakceptoval návrhy prokurátora ani obhajoby a stanovil, že súd vypočuje obžalovaných v poradí Alojz Kromka, Ivan C., Marek T. a Martin K.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry všetkým obžalovaným kladie za vinu založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a iné trestné činy. Priamo na vraždách sa okrem bossa Róberta L. zvaného Kýbel podľa obžaloby podieľali Jozef R. a Martin B., ale i ďalší, ktorí už boli odsúdení. Obžalovaní majú podiel na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku.

Obžalovaný Martin K. má podiel na založení a činnosti zločineckej skupiny sýkorovcov. Podieľal sa ako vodič motorového vozidla počas príprav a samotnej vraždy Romana Deáka. Jozef Roháč, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Proti šéfovi skupiny Róbertovi L. a jeho kamarátovi Martinovi B., zvanému Rus sa koná ako proti ujdeným.

Na doživotie odsúdený Alojz Kromka mal svoju rozsiahlu výpoveď pripravenú písomne. Žiadal v nej spravodlivý proces a uviedol, že je nevinný. Zo spoluobžalovaných nepozná nikoho. Podľa neho obžaloba „je taká, akí sú svedkovia“. Podľa Kromku svedkami proti nemu sú tzv. kajúcnici, ktorí by nevypovedali, keby nedostávali nízke tresty. Poukázal i na rozpory vo výpovediach odsúdených Kaštana, Laurenčíka, Bílika, Fejera a ďalších, ktorí sa napríklad nevedeli zhodnúť ani na tom, kto bol objednávateľ tej ktorej vraždy. A takých svedkov by podľa neho nemali pustiť ani do budovy súdu. Prokurátor z vraždy Alojza Házyho viní Kromku, ale ten vyhlásil, že zavraždeného nepoznal a nezavraždil ho. Na otázku člena senátu, či niekedy stretol bossa sýkorovcov Róberta L., vyhlásil, že nie, iba vedel, že ho volajú Malý.

Róbert L. alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril aj Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka.

Pojednávanie pokračuje v stredu 21. januára výsluchom ostatných obžalovaných. Obžaloba má takmer 230 strán, celý spis vyše desaťtisíc strán.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #súdny proces #sýkorovci #Diničovci