Podnikateľovi nepreukázali motív objednávky Deákovej vraždy

Výsluchom obžalovaných pokračovalo na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel. Ivan C. i Marek T. vyhlásili, že sú nevinní.

21.01.2015 16:51
debata

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ivanovi C. kladie za vinu okrem zločineckej skupiny aj podiel na vraždách Miloša Piliara, Róberta Diniča a Romana Deáka. Podnikateľ Marek T. mal byť podľa žalobcu objednávateľom vraždy Romana Deáka.

Ivan C. bol podľa obžaloby spoluzakladateľom skupiny sýkorovcov spolu s bossom Róbertom L., zvaným Kýbel. Ivan C., zvaný Vincko, mal údajne na starosti región Záhorie spolu s ďalšími „sýkorkami“. V prípravnom konaní uviedol, že Róberta L. nepoznal a v súvislosti s ďalšími osobami povedal, že nemusí byť členom zločineckej skupiny, ak sa s niekým kamaráti. Miloša Piliara, na ktorého vražde sa vraj podieľal, ani nepoznal. Odmietol i tvrdenie obžaloby, že s Jozefom Roháčom strieľal na Róberta Diniča a sledoval Romana Deáka pred jeho zavraždením.

Podnikateľ Marek T., ktorého v súvislosti s touto vecou deportovali zo Seychel, označil obžalobu za neopodstatnenú, lebo je postavená na presvedčení prokurátora a nie na faktoch. Povedal, že zavraždený Deák bol jeho kamarát a istý čas mali spoločné podnikateľské aktivity. Jeho smrť si neobjednal a neexistuje žiaden objektívny dôkaz, že mal z nej majetkový prospech, ako tvrdí obžaloba.

Sťažoval sa, že v prípravnom konaní chcel svoje tvrdenia podložiť testom na detektore lži, ale vyšetrovateľ a prokurátor mu to ani po opakovaných žiadostiach neumožnili. Obžaloba nie je postavená na faktoch, ale na výpovediach svedkov kajúcnikov, ktorí veľa rokov vraždili, predávali drogy a unášali ľudí. Vyhlásil, že boli porušené jeho práva na obhajobu. Priznal, že pozná Róberta L., s ktorým hrávali hokej, stýkal sa i so zavraždeným Petrom Havasim. Obžalovaný podnikateľ uviedol, že vie preukázať majetok v hodnote 30 miliónov eur.

Pojednávanie pokračuje vo štvrtok 22. januára dokončením výsluchu Mareka T. a výpoveďou Martina K. Ten počas prvého dňa procesu vyhlásil, že je vinný podľa obžaloby.

Róbert L. alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999.

Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka.

debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci