V okresoch zločinu pomôže viac hliadok

Nárast kriminality o viac ako 80 percent za rok. Tak dopadli podľa policajných štatistík okresy Zvolen, Detva a Krupina v banskobystrickom regióne, ktoré pribudli na mape s najvyšším počtom násilných trestných činov za vlaňajší rok. Zaradili sa tak do dvanástky okresov, kde dominovali lúpeže, vraždy či úmyselné ublíženia na zdraví.

22.01.2015 12:00
debata (10)
zväčšiť
mapa kriminality 2014

Zvolen podľa štatistík patrí dlhodobo k okresom s vyššou kriminalitou. Zatiaľ čo v roku 2013 však patril medzi okresy, kde sa počet násilných trestných činov pohybuje medzi 134 až 186, za vlaňajšok sa už zaradil medzi oblasti s najvyšším počtom skutkov od 244 do 343. Rovnaký skok polícia zaznamenala aj v okresoch Detva a Krupina. Okresy Bratislava-Ružinov, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Nitra, Zlaté Moravce, Bytča a Žilina do tejto kategórie spadajú tiež, no nárast násilnej kriminality oproti roku 2013 nie je taký výrazný. Okres Košice-mesto sa medzi najrizikovejšie oblasti zaradil opakovane.

K nárastu zločinnosti v banskobystrickom regióne došlo aj napriek tomu, že župan Marián Kotleba po nástupe do funkcie v roku 2013 sľuboval, že zlepší bezpečnostnú situáciu napríklad cez obecné hliadky v spolupráci so starostami.

Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová spresnila, že podľa policajných údajov majú problém najmä s násilnou a majetkovou trestnou činnosťou. Potvrdzujú to aj skúsenosti obyvateľov. „Keďže som v minulom roku strávila takmer štyri mesiace v uliciach mesta, poznám ich obavy o svoju bezpečnosť, a to najmä z násilnej kriminality, s ktorou viacerí mali osobné skúsenosti, a to niekedy aj za bieleho dňa v uliciach mesta,“ hovorí primátorka. Podľa nej by pomohla zmena v systéme fungovania mestskej polície, na ktorom momentálne pracuje. „Zároveň budeme hľadať možnosti intenzívnejšej spolupráce aj s inými policajnými zložkami na území mesta,“ dodala.

Kriminalita v najnebezpeč­nejších okresoch na Slovensku
trestný čin počet okres
vraždy 5 Brezno, Košice, Bratislava – Nové Mesto
lúpeže 130 Košice
krádeže áut 188 Bratislava – Ružinov
Poznámka: Vybrané trestné činy

Primátor Krupiny Radoslav Vazan zdôvodňuje vysokú mieru zločinnosti tým, že oni aj Detva „patria pod policajný okres Zvolen a keďže vo Zvolene je kriminalita skutočne vyššia, ako je celoslovenský priemer, tak tam spadla aj Krupina a Detva“. Vazan upozorňuje, že v krupinskom okrese nedošlo vlani ani k jednej vražde a polícia zaznamenala len jedinú lúpež a dve znásilnenia. Dodal, že všetky tri skutky aj objasnila.

Ján Šufliarský, primátor Detvy, do uzávierky neodpovedal. Na otázky, čo stojí za nárastom násilnej kriminality vo zvolenskom policajnom obvode a opatreniach, ktoré polícia plánuje vykonávať na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov, neodpovedali ani z krajskej banskobystrickej polície.

Môže stáť za nárastom kriminality nezamestnanosť? Aj keď sa podľa štatistík Ústredia práce miera nezamestnanosti v okresoch Detva, Krupina a Zvolen oproti roku 2013 veľmi nezmenila, v priemere sa však pohybuje okolo 15 percent, čo je dosť veľa.

zväčšiť
mapa kriminality 2013

Bývalý kriminalista Matej Snopko zo Zvolena tvrdí, že rozhodujúce je zistiť, kto násilnú trestnú činnosť pácha. „Treba vedieť, či ide o domácich alebo cezpoľných, pretože Zvolen je aj križovatka ciest. Dôležité je tiež vedieť, o aké trestné činy ide, či prevažujú vraždy, lúpeže alebo znásilnenia,“ upozorňuje.

K okresom, ktoré sa opakovanie ocitajú v rebríčku s najvyššou zločinnosťou, patria Žilina a Bytča. Z krajskej polície však uviedli, že násilná trestná činnosť v policajnom obvode Žilina postupne klesá. Hovorca Radko Moravčík spresnil, že vlani bolo zistených 203 násilných skutkov, čo je o 14 menej ako v roku 2013. „Medzi najviac páchané trestné činy násilnej trestnej činnosti patrili úmyselné ublíženie na zdraví, evidujeme 69 prípadov, a nebezpečné vyhrážanie, tu evidujeme 50 prípadov,“ hovorí Moravčík. Polícia musela vlani riešiť tri vraždy, všetky však objasnila.

Vysoký počet násilných trestných činov v žilinskom obvode podľa Moravčíka ovplyvňuje nezamestnanosť, hustota obyvateľstva, geografická poloha okresu a, najmä, mesta Žilina, ktoré je centrum severného Slovenska a tiež železničný a cestný uzol. Moravčík medzi možnými príčinami spomenul aj alkoholizmus, dostupnosť videohier či filmov s násilným obsahom alebo vývoj drogovej trestnej činnosti. Podľa hovorcu sú totiž drogovo závislí častými páchateľmi násilných trestných činov, pretože si takto zaobstarávajú finančné prostriedky na zabezpečenie drog. V rámci prevencie polícia podľa Moravčíka zvyšuje hliadkové služby v miestach a časoch, keď sa predpokladá páchanie trestnej činnosti či v tých oblastiach, kde sa pohybuje veľa ľudí. Zameriavajú sa aj na preventívne projekty, ako prednášky na základných a stredných školách so zameraním na trestnú zodpovednosť.

Okresy bez jedinej vraždy

  • v 17 z 53 poli­cajných okresov sa vlani nestala ani jedna vražda
  • Bratislava – Karlova Ves, Pezinok, Galanta, Senica, Skalica, Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Revúca, Veľký Krtíš, Humenné, Kežmarok, Svidník, Vranov nad Topľou, Košice – okolie, Michalovce, Rožňava, Spišská Nová Ves

(vv, Policajné prezídium SR)

Vedúci Katedry kriminalistiky a forenzných vied Akadémie Policajného zboru v Bratislave Jozef Meteňko upozorňuje, že okrem zvýšenia počtu policajtov v problémových lokalitách, môže pomôcť intenzívna práca v teréne na preventívnych aktivitách aj so zapojením občanov. „Je potrebné sa sústrediť na tie delikty, ktoré sú najfrekventova­nejšie, ako ublíženie na zdraví, nebezpečné vyhrážanie a lúpeže na osobe,“ vymenúva. To je podľa Meteňka možné práve frekvenciou aktivít hliadkovej služby. Dodal, že v prevencii násilnej kriminality je dôležité, aby občan mal „prístupného svojho policajta“, teda miesto a osobu, ktorej môže dôverovať a oznámiť mu prípadné znepokojenie.

To, že zvýšenie policajných hliadok napomáha udržiavať bezpečnosť, potvrdzujú v Bánovciach nad Bebravou. Tento okres patrí už dlhodobo k tým s najmenšou kriminalitou. Podľa hovorkyne mesta Ingrid Mozolovej mestská polícia má stálu 24-hodinovú službu a keď sa konajú väčšie kultúrne či spoločenské akcie, vždy hliadky posilňujú. „Zároveň je tu zriadené pracovisko chránenej dielne, kde sú zamestnaní občania so ZŤP a monitorujú cez kamerový systém námestie a jeho priľahlé ulice,“ dopĺňa. Na území mesta je v súčasnosti päť kamier. Podľa nej tieto opatrenia prispievajú k tomu, aby sa Bánovčania cítili bezpečne.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #krupina #zločiny #Zvolen #kriminalita #Detva