Ombudsmanka: Na referende sa nezúčastním

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová vyjadrí svoj názor k referendu o ochrane rodiny tak, že sa na ňom nezúčastní.

22.01.2015 12:27 , aktualizované: 23.01.2015 09:15
Jana Dubovcová Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.
debata (105)

Na všetky otázky v ľudovom hlasovaní by odpovedala negatívne a nepovažuje ich za dôležité. Podľa nej nie je dôvod mať obavy z ohrozenia tradičnej rodiny homosexuálnymi pár­mi.

Absurdnosť referenda potvrdzuje aj takýto príklad: šťastný manželský pár s deťmi má z celej širšej rodiny už len sestru jedného z manželov. Tá si s deťmi výborne rozumie. Manželia sa však stanú obeťami dopravnej nehody. Sestra si chce po tragédii deti osvojiť a aj ony chcú vyrastať s ňou. Ale nemôže, zákon jej to nedovoľuje. Dlhodobo totiž žije v spoločnej domácnosti s inou ženou. Sestra nie je vydatá, lebo zákon uzavretie manželstva v tomto prípade nepovoľuje, a teda si nemôže osvojiť ani deti. Mohla by tak urobiť jedine v prípade, že by utajila svoj trvalý vzťah a v úradnom konaní by klamala. Ak si siroty osvoja cudzí manželia, v matrike ich zapíšu ako rodičov a teta prestáva byť s deťmi príbuzná.

„Čo je v tomto prípade lepšie pre deti, čo je v ich najlepšom záujme? V najlepšom záujme je život so sestrou,“ skonštatovala Dubovcová.

Referendum iniciovala Aliancia za rodinu. Prvá otázka sa ľudí pýta na súhlas s tým, aby sa manželstvom nazýval len zväzok muža a ženy. Druhá otázka podporuje zákaz adoptovať si deti pre páry rovnakého pohlavia. Posledná otázka dáva rodičom možnosť odmietnuť účasť dieťaťa na hodinách, kde sa učí o sexualite a o eutanázii.

Dubovcová uviedla, že počas jej vyše 20-ročnej praxe sa na ňu nikto neobrátil s obavou, že by manželstvo bolo ohrozené kvôli možnému uzavretiu zväzku medzi osobami rovnakého pohlavia. Spresnila, že viac ako polovica uzavretých manželstiev sa rozvádza z vôle manželov. Pri druhej otázke, ktorá chce zakázať adopciu detí homosexuálom, Dubovcová sa tiež nestotožňuje s názorom Aliancie. Tá totiž vyhlasuje, že osvojovaním detí homosexuálmi by sa porušili ich práva na riadnu výchovu. Naopak, ak by zákon umožňoval osvojiť dieťa nielen manželom, ale aj párom rovnakého pohlavia, podľa obmudsmanky sa tým zvýšia šance dieťaťa, aby sa dostalo do takej osobnej starostlivosti, ktorá je v jeho najlepšom záujme.

Nezúčastniť sa na referende odporučila napríklad Iniciatíva Inakosť, ktorá podporuje práva LGBTI komunity. „Otázky, tak ako sú v referende, nijako nemenia aktuálny právny stav. Považujeme ho za zbytočné. Aj tí, ktorí by hlasovali proti, nič nezmenia, preto odporúčame nezúčastniť sa na ňom,“ povedal Martin Macko z Inakosti.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus si nemyslí, že voličov, ktorí nesúhlasia s referendovými otázkami, ovplyvní pri ich prípadnej neúčasti postoj ľudskoprávnych organizácií a osobností. „Je to dlhodobá stratégia odporcov referenda, pretože vedia, že ich názor je menšinový. Keby ho však voliči, ktorí nesúhlasia s otázkami, prišli vyjadriť do referendových miestností, tak by automaticky zvyšovali šancu úspechu referenda,“ vysvetlil. Slosiarik očakáva, že ľudia, ktorí sú proti, skôr zostanú doma, než by prišli vyjadriť negatívny názor k urnám.

Referendu predchádzala petičná akcia, v ktorej Aliancia za rodinu vyzbierala okolo 400-tisíc podpisov. Prezident Andrej Kiska dal štyri otázky pre pochybnosť, či sa netýkajú ľudských práv, posúdiť Ústavnému súdu. Ten rozhodol, že tri z nich sú v súlade s ústavou. Následne prezident ľudové hlasovanie vyhlásil na 7.¤februára. Jeho uskutočnenie však kritizujú mnohé mimovládky a viacerí ústavní právnici hovoria, že otázky môžu diskriminovať menšiny.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

Slovákov povzbudil k referendu aj pápež

Svätý Otec František povzbudil Slovensko k odvahe pri podpore rodiny. Na stredajšej rannej svätej omši pápeža Františka v kaplnke Domu sv. Marty vo Vatikáne sa zúčastnila skupina Slovákov. Išlo o 25 mladých ľudí študujúcich alebo pracujúcich v Ríme.

Svätý Otec ocenil pozornosť, aká sa na Slovensku venuje úsiliu o ochranu hodnoty rodiny v súvislosti s pripravovaným referendom. Slovákov v tomto smere povzbudil k odvahe. Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.
(SITA)

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #ombudsmanka #Jana Dubovcová #referendum o rodine