Na súde vypočuli časť skupiny sýkorovcov

Výsluchom obžalovaných pokračovalo na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel.

22.01.2015 16:47
debata (1)

Súd dokončil výsluch podnikateľa Mareka T., ktorého prokurátor žaluje ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Zároveň sa začal výsluch obžalovaného Martina K.

Podnikateľ, ktorého v súvislosti s touto vecou deportovali zo Seychel, označil obžalobu za neopodstatnenú. Podľa neho bol so zavraždeným Deákom kamarát a istý čas mali spoločné podnikateľské aktivity. Jeho smrť si neobjednal a neexistuje žiaden objektívny dôkaz, že mal z nej majetkový prospech, ako tvrdí obžaloba. Vysvetlil, že na Seychelách chcel kúpiť nehnuteľnosť a podnikať, na čo potreboval tamojšie občianstvo. So zavraždeným Romanom Deákom sa rozprávali o jeho ohrození a Marek T. mu odporúčal, aby odišiel zo Slovenska.

Marek T. tvrdí, že je nevinný a súdu povedal, že proti nemu vypovedajú tzv. kajúcnici preto, lebo ich na to nahovorili vyšetrovatelia. Vyšetrovatelia podľa neho nevedeli, že podniká legálne, vie pôvod svojho majetku dokladovať a kriminálnym spôsobom nezískal ani korunu. Nezískal ani smrťou Romana Deáka, s ktorým boli kamaráti.

Priznal, že obžalovaného údajného bossa sýkorovcov Róberta L., zvaného Kýbel, poznal asi od roku 2000 a stretávali sa na hokeji. Uviedol, že ten chodil na hokej pancierovaným autom a jeho ochrankári vždy predtým prezreli šatňu. Na otázku sudcu, prečo to robil, podľa Mareka T. to bola Kýblova paranoja. Ten ho navštevoval aj v kancelárii, ale predtým jeho ochranka Marekovi T. kanceláriu neprezerala. Uviedol, že Kýbla videl naposledy koncom roku 2011. Obžalovaný podnikateľ uviedol, že vie preukázať majetok v hodnote 30 miliónov eur.

Martin K. povedal, že pozná všetkých okrem Alojza Kromku, zvaného Čistič. Už v prvý deň pojednávania priznal vinu podľa obžaloby a na začiatku svojho výsluchu sa opakovane ospravedlnil prítomným rodičom Romana Deáka, pretože ako vodič auta s útočným komandom mal podiel na jeho smrti.

Kýbel bol vraj najvyššie postaveným v zločineckej skupine

Martin K. vysvetlil, že Róbert L., zvaný Kýbel, bol najvyššie postaveným členom zločineckej skupiny. Tá okrem bratislavskej vetvy mala aj seneckú, skupinu na Záhorí a osobitné komando. Skupina sa zaoberala vydieraním, vyberaním výpalného a ďalšími trestnými činmi. Zisk z trestnej činnosti sa delil tak, že najprv 20 percent a neskôr 50 percent sa dávalo do spoločného fondu. Z neho sa potom kupovali zbrane, autá, technika na sledovanie a na trestnú činnosť. Martin K. uviedol, že v skupine sa hovorilo o vražde Deáka, za ktorú mali dostať od Mareka T. 20 miliónov korún. Informáciu o objednávke dostal od Petra Havasiho, zvaného Havel. Ale nebol prítomný pri tom, ako o tejto objednávke Havasi informuje šéfa skupiny Kýbla.

Róbert L. alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka.

Obžalovaní Róbert L. alias Kýbel a jeho kamarát Martin B., zvaný Rus, sú na úteku a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Jozef R., prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Hlavačku.

Štvrtý obžalovaný na doživotie odsúdený Alojz Kromka odmietol tvrdenie, že sa podieľal na vražde Alojza Házyho. Zo spoluobžalovaných nepozná nikoho.

Pojednávanie pokračuje v utorok 27. januára dokončením výsluchu obžalovaného Martina K.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #sýkorovci