Lajčák: Slovensko je pripravené zapojiť sa do boja proti extrémizmu

Slovensko je pripravené aktívne sa zapojiť do riešenia problémov súvisiacich s náboženským extrémizmom a terorizmom, ktorý sa skrýva za islam.

22.01.2015 18:07
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (73)

Uviedol to minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na stretnutí s veľvyslancami Egypta, Palestíny, Kuvajtu, Iraku a Líbye. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Na pozadí nedávnych tragických udalostí v Paríži a prekazení útokov v Belgicku Lajčák s veľvyslancami diskutoval o otázkach politického islamu, radikalizmu a zneužívania islamu teroristami. „Terorizmus predstavuje v súčasnosti jednu z najväčších hrozieb, a to nielen pre Blízky východ, ale aj pre nás v Európe a pre celý svet,“ zdôraznil šéf diplomacie.

„V boji proti nemu stoja západný svet a islamský svet na rovnakej strane a jedine spoločné úsilie môže viesť k želaným výsledkom. Porážka extrémizmu a terorizmu je dôležitá nielen pre ochranu našich hodnôt, ale aj pre našu identitu ako civilizovaných spoločností. Preto je aj potreba spoločne komunikovať väčšia ako kedykoľvek predtým,“ dodal Lajčák.

Ako povedal, terorizmus a extrémizmus nie sú záležitosťou islamu ako náboženstva, ale spájajú sa s globalizáciou, migráciou a sociálnymi problémami.

Podľa Lajčáka Slovensko odmieta prejavy rasovej, či náboženskej neznášanlivosti, radikalizmu a fundamentalizmu. Rovnako je proti stotožňovaniu terorizmu s islamom. „Terorizmus nie je jednosmerný, neprichádza len z Blízkeho východu na Západ. Najviac ním trpia práve moslimské krajiny,“ tvrdí.

Slovensko podľa jeho slov chce, aby rozdielne spoločnosti a civilizácie dokázali spolunažívať v pokoji a vzájomnom rešpekte a je pripravené aktívne sa angažovať v riešení existujúcich problémov prostredníctvom dialógu.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #islam #Miroslav Lajčák