Napadnutá žena sa dlho bála útoku exmanžela

Čo musí urobiť žena, aby bola ochránená, ak má vážne obavy o svoj život? A aby nedopadla ako 53-ročná Iveta z Martina, na ktorú zaútočil exmanžel a chcel ju zabiť?

22.01.2015 20:00 , aktualizované: 23.01.2015 07:00
Martin, vražda Foto: ,
Na sídlisku Ľadoveň v Martine bývalý manžel napadol exmanželku nožom a vzápätí sa zastrelil.
debata (28)

Hovorí, že útočníka sa bála už dlhší čas, lebo sa jej vyhrážal cez esemesky, čo oznámila aj polícii. Tá to však vyhodnotila ako priestupok a muž dostal pokarhanie.

V stredu krátko po obede sa vyhrážky stali realitou a žena útok nožom prežila, lebo sa jej, i keď zranenej a krvácajúcej, podarilo utiecť a pomohli jej susedia. Mala šťastie, že rany v hrudníku, bruchu, na rukách a krku neboli veľmi vážne. Ešte v deň útoku, po ošetrení v nemocnici, ju na vlastnú žiadosť prepustili do domáceho liečenia.

Martinčanka sa s bývalým manželom rozviedla asi pred siedmimi rokmi a muž jej robil problémy aj počas 19 rokov spoločného života. Nepríjemný začal byť podľa nej po tom, čo sa druhý raz vydala. Hoci sa asi šesť rokov osobne nestreli, lebo exmanžel žil v Česku, mal sa jej vyhrážať cez správy a telefonáty. „Keď ma nebude mať on, nebude ma mať nikto – to boli jeho slová. Povedal, že skončím, že ma zabije. Nasledovali SMS správy, vyhrážal sa aj môjmu staršiemu synovi,“ povedala pre Pravdu zranená žena.

O esemeskách i telefonátoch povedala aj polícii. A tiež o tom, že exmanžel sa jej mal priznať s tým, že trpí ťažkou schizofréniou a že má nelegálne zbraň. Z postupu polície však bola sklamaná. „Povedali, že sa mi nič nestalo, že oni nemôžu voči nemu konať. Hovorila som im – a keď sa to stane, potom už asi bude neskoro. Bohužiaľ tak je to u nás,“ povzdychla si Iveta.

Exmanžel si na ňu napokon počkal vo vchode na martinskom sídlisku Ľadoveň, o pol jednej v stredu. Bodal ju a rezal. A ona utekala a kričala o pomoc. Keďže brala jeho telefonické vyhrážky vážne, mala v telefóne pripravenú aj tiesňovú linku 112. „Mala som pre istotu v telefóne pripravenú 112, že keby čosi,“ opísala. Pri útoku ju stihla vytočiť. Utekala štyri poschodia, búchala a kričala. Pomohli jej susedia. Jeden útočníka zdržal a ďalší ženu ukryli. Kým prišli záchranári, útočník sa zastrelil nelegálnou zbraňou.

Ivetu sklamalo, že polícia trestné oznámenie, ktoré podala ešte v roku 2011 na exmanžela pre nebezpečné vyhrážanie, posunula na obvodný úrad ako priestupok. „Dali to na občianskoprávne konanie, v ktorom ho napomenuli,“ hovorí.

Viera Toporová z Okresného úradu v Martine potvrdila, že muž dostal pokarhanie. Úrad to prejednával ako priestupok voči občianskemu spolunažívaniu. „Bol uznaný vinným. Keďže nebol ešte predtým riešený v priestupkovom konaní, priznal sa, oľutoval, čo sme brali ako poľahčujúce okolnosti, respektíve okolnosti, ktoré zmierňujú potrestanie, tak mu bolo uložené pokarhanie,“ informovala.

Polícia potvrdila, že v roku 2011 Martinčanka podala oznámenie vo veci podozrenia z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Policajtom aj ukázala SMS správu, ktorú jej exmanžel poslal – Tvoj čas sa kráti a všetky čísla sa stratia v nekonečne. „Takéto konanie skutočne nemôžeme kvalifikovať ako priestupok, pretože nebola naplnená skutková podstata priestupku, preto príslušný policajt rozhodol a vec odložil v zmysle zákona o priestupkoch,“ povedal zástupca okresného policajného riaditeľa v Martine Peter Sivoň.

Iveta sa na políciu ešte v tom istom roku opäť vrátila a podala na exmanžela trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie, pretože SMS vyhrážky sa stupňovali. Oznámila im aj mužovu chorobu aj to, že má zbraň. Keďže muž žil v Česku, existenciu nelegálnej pištole dali preveriť kolegom za hranicami. „Čo sa týka toho, ako to česká polícia preverila, na to vám ja odpovedať neviem. Nám prišla výsledná správa, že toto podozrenie sa nepotvrdilo,“ uviedol Sivoň.

Prípad napokon postúpili na okresný úrad, pretože čin kvalifikovali len ako priestupok. „Keďže stupeň dôkazov, ktoré boli len tie esemesky, nemali charakter trestného činu, ale len priestupku, čo bolo konzultované aj s okresnou prokuratúrou, bola vec postúpená na vyriešenie ako priestupok,“ povedal krajský policajný riaditeľ zo Žiliny Ivan Špánik. Pochybenie v konaní polície nevidí, podľa neho postupovala v zmysle zákona. Vec považovali za uzavretú, pretože proti uzneseniu sa poškodená neodvolala.

Prípady, keď zlyhali policajti, súdy a verejnosť

  • Pre nečinnosť polície v roku 2002 prišla o svoje dve deti žena z Tušíc. Zastrelil ich jej manžel, na ktorého opakovane podávala na políciu podnet a upozorňovala na jeho násilné správanie. Niekoľko dní pred tragédiou zavolala na linku 158 s tým, že sa jej manžel vyhráža zabitím. Polícia vtedy síce za ňou prišla, ale nekonala, na čo doplatil životom jej ročný syn a päťročná dcéra. Po tragédii boli nakoniec traja policajti po štyroch rokoch odsúdení na podmienečné tresty.
  • V marci 2012 zabil v Bratislave 55-ročnú Zuzanu jej o dva roky starší exmanžel. Počkal si ju, keď vyšla na prechádzku so psom, namieril na ňu zbraň a vystrelil. Potom spáchal samovraždu. Konflikty medzi nimi trvali roky, muž ju ohrozoval streľbou a vyhrážal sa jej. Žena to oznámila na polícii, pretože sa ho bála, v minulosti bol už trestaný. Za týranie a streľbu si posedel aj vo väzení, súd ho však prepustil na kauciu. V tomto prípade nekonala okrem polície ani prokurátorka, ani sudkyňa. Prokurátorka sa trestu vyhla a z prokuratúry odišla sama. Bratislavskej sudkyni pozastavili výkon funkcie pre dôchodkový vek.
  • V Kráľovskom Chlmci 55-ročný muž roky týral manželku, ktorá trpela rakovinou. Fyzicky jej ubližoval aj po tom, čo sa rozviedli. Ich okolie o tom vedelo, ale mlčalo. Aj tento prípad sa napokon skončil vraždou. Na opakované týranie matky sa už nemohol pozerať 26-ročný syn Patrik, a v júni 2014 otca zavraždil.
  • V auguste 2014 recidivista Ivan (42) v Liptovskej Lúžnej zastrelil svoju bývalú partnerku, jej matku a napokon aj seba. Ešte v čase, keď bol vo väzení, ho znova obžalovali z nebezpečného vyhrážania, nedovoleného ozbrojovania a ublíženia na zdraví. Aj napriek tomu neputoval z väzenia do zadržiavacej väzby, ale na slobodu. Sudkyňu na nebezpečného páchateľa upozorňovala dvakrát prokurátorka okresnej prokuratúry. Sudkyňa to neakceptovala napriek tomu, že poznala jeho kriminálnu minulosť. Pritom sedel práve preto, lebo sa vyhrážal svojej bývalej partnerke. Minister spravodlivosti Tomáš Borec dal návrh na začatie disciplinárneho konania voči sudkyni.
  • V novembri 2014 zastrelil Peter (43) z Handlovej svoju päťročnú dcérku a výstrelom vážne zranil jej 36-ročnú matku Martinu. Napokon sa zastrelil aj sám. Martina bola jeho družka, s ktorou žil niekoľko rokov. Otec a brat Martiny po tragédii prezradili, že Peter ju týral a viackrát sa vyhrážal, že ich postrieľa. Nechcela to však oznámiť polícii, pretože sa ho bála.
  • 10. januára 2015 Peter (35) z obce Reca pri Senci zavraždil výstrelom z pušky svoju 34-ročnú manželku Veroniku, s ktorou mali dve deti. Potom zastrelil aj seba. Peter zrejme nemohol zniesť myšlienku na rozvod, ku ktorému sa ich vzťah blížil.
  • Roman (38) z Pukanca svoju rovnako starú manželku Eriku týral, preto sa s ním rozviedla. Stále sa jej však vyhrážal, že ju rozpára, zlomí jej väz alebo podpáli. Erika na polícii oznámila, že ju bývalý manžel napadol. Polícia vec odstúpila na doriešenie obvodnému úradu. Nečinnosť polície Romana akoby povzbudila a svoju aktivitu stupňoval. Eriku nakoniec vo februári 2013 na ulici polial technickým benzínom a podpálil. Jeho útok našťastie prežila.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Martin