Na slovenských koláčoch bude viac slovenských orechov

Skalický trdelník bol prvou slovenskou potravinou, ktorá získala modrý krúžok, ochranné zemepisné označenie zaregistrované Európskou komisiou. Akurát orechy na ňom sú zväčša americké, ukrajinské alebo maďarské. Na Slovensku ich rastie málo, ale pohľady do budúcnosti sú sľubné. Orech kráľovský (staršie vlašský) je spomedzi všetkých druhov ovocia zrejme jediným, ktorý má na Slovensku stúpajúci trend.

23.01.2015 14:00
orechy, andrej baďura, skalica, orech, orech... Foto: ,
Andrej Baďura pred novým 10-hektárovým orechovým sadom v Skalici.
debata (8)

Dôkazom je aj najnovší ekologický sad, ktorý vyrástol na kraji Skalice. Má rozlohu 10 hektárov a mesto ho prenajalo záhradníkovi Andrejovi Baďurovi pod podmienkou, že tam bude pestovať orechy. Vysadil ich tam presne 1 550. Tri odrody, Apollo, Jupiter a Mars, pričom posledná menovaná odroda bude slúžiť ako opeľovač. Všetky majú veľké plody a jemnejšiu škrupinu, vďaka čomu by sa mali ľahko čistiť. No ich hlavnou prednosťou je podľa 24-ročného zakladateľa sadu skôr to, že patria k pôvodným odrodám, ktoré sa v regiónoch na hranici Slovenska a Českej republiky dlhšie pestujú.

„Boli vyšľachtené priamo na tunajšie podmienky. Prvú úrodu možno očakávať o päť až šesť rokov, no bude skôr na ukážku. Prvé zaujímavejšie úrody sa objavia o desať až dvanásť rokov,“ povedal Baďura, ktorý je konateľom spoločnosti Progreen. Dovtedy si sad bude vyžadovať starostlivosť. Počas prvých troch rokov treba mladé stromčeky správne tvarovať. Je tu tiež zavedený automatický závlahový systém.

V pravidelných rozstupoch tu budú hmyzie hotely, čo je vlastne moderný spôsob, ako podporiť populácie prirodzených predátorov, ktoré budú tlmiť škodcov. Najťažšie bolo podľa záhradníka vybaviť všetky povolenia. „Administratíva trvala asi rok a pol.“ Orechy vysadili za jediný týždeň minulý december. Pri plnej rodivosti očakáva Baďura ročnú produkciu asi 30 ton, a to by bohato postačovalo na ročnú produkciu originálneho skalického trdelníka.

Oficiálni výrobcovia, členovia občianskeho združenia Skalický trdelník, za rok dodajú asi 300-tisíc trdelníkov a spotrebujú približne 25 ton orechov. „V prvom rade vykupujeme orechy v našom regióne, no to nám vykryje iba desať percent produkcie. Orechov je nedostatok,“ vysvetľuje predseda združenia Ľudovít Bránecký dôvody, pre ktoré ich dovážajú zo zahraničia.

Aj preto mesto Skalica podporuje výsadbu orechov v okolí. „Mesto vysadilo orechy popri cestách, obnovili sme výsadby v medziach, staré orechové aleje. V posledných rokoch sme vysadili približne 150 orechov. Budeme sa snažiť, aby každý rok pribudlo ďalších 50,“ dodal Bránecký, ktorý je zároveň riaditeľom Správy mestského majetku. Výsadba je podľa neho výhodná aj pre nezamestnaných alebo ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí chodia orechy pri cestách zbierať a potom ich očistené predávajú výrobcom trdelníka. Jeden kilogram stojí asi päť eur. So záhradníkom Baďurom možno v budúcnosti podpíšu zmluvu o pravidelných dodávkach orechov pre jedinečný koláč s dierou uprostred.

Samuel Michálek z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho potvrdil, že produkcia z orechových sadov na Slovensku stále nie je veľká. No je tu dôvod na optimizmus. Michálek je riaditeľom odboru ovocinárstva a integrovanej produkcie, má tak prehľad o počte sadov a tie orechové podľa neho z roka na rok pribúdajú. Kým ku koncu roka 2007 bolo zaregistrovaných len približne 107 hektárov orechových sadov, v roku 2008 to bolo už takmer 200 a v roku 2011 vyše 300 hektárov. Ku koncu roka 2013 pôsobilo na Slovensku 68 pestovateľov na celkovej výmere vyše 310 hektárov. „Asi 30 subjektov patrí k významnejším. Najväčšie výsadby sú v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Myjava, Nové Zámky,“ uviedol Michálek.

Výrazný skok zaznamenali orechy práve na prelome rokov 2014 a 2015, pretože v blízkosti obcí Šiatorská Bukovinka a Nová Bašta v okrese Rimavská Sobota začal vznikať rozľahlý sad na výmere 242 hektárov. „Na Slovensku vo všeobecnosti klesá výmera všetkých ovocných sadov, no orech patrí k tým, kde sme zaznamenali vzostupné trendy. Orechy sa prebudili,“ poznamenal Michálek s tým, že by sa mohli postupne prebudiť ďalšie ovocné druhy a celkovo by sa ovocinárstvo mohlo dostať na vyššiu úroveň.

Vzájomné sankcie Európy a Ruska a s tým súvisiaci pretlak jabĺk z Poľska, pokles ich cien, to všetko by mohlo priniesť určité stimuly. „Možno si farmári všimnú, že sú aj iné ovocné druhy, ktoré by stálo za to v rámci Slovenska rozširovať a modernizovať ich produkciu. Pestovanie višní, egrešov, marhúľ by si žiadalo akútnu záchranu,“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #vlašské orechy #trdelník