Kampaň počas omší RTVS nechce vysielať

Dokáže RTVS ustriehnuť priame prenosy z omší tak, aby v nich nezazneli odkazy na podporu referenda? Rádio Regina totiž minulú nedeľu neodvysielalo gréckokatolícku bohoslužbu, ktorej súčasťou boli pasáže o referende, len vďaka tomu, že sa nakrútila v predstihu.

23.01.2015 12:56 , aktualizované: 19:21
Slovenský rozhlas Foto:
Budova Slovenského rozhlasu.
debata (158)

Verejnoprávne médium však zvykne bohoslužby vysielať aj naživo. Z RTVS ubezpečili, že riaditeľ televízie Václav Mika tento týždeň osobne informoval predstaviteľov cirkví o zákaze zmieňovať sa na omšiach o referende.

Ľudové hlasovanie sa má konať 7. februára a dovtedy je naplánovaná minimálne jedna katolícka bohoslužba v rozhlase. V čase krátko pred konaním referenda sa vysielanie bez účasti protistrany môže považovať za súčasť referendovej kampane. RTVS preto prijala pravidlá, ktoré majú zaručiť, aby nedochádzalo k zvýhodňovaniu len jednej strany. Hovorkyňa Dominika Šulková uviedla, že vedenie televízie o pravidlách v týchto dňoch informovalo predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského a generálneho biskupa evanjelickej cirkvi Miloša Klátika. Šulková tak reagovala na otázku, či je televízia schopná ustrážiť výzvy kňazov na podporu referenda v živom vysielaní.

V gréckokatolíckej bohoslužbe, ktorá sa do vysielania nedostala, mal farár Rastislav Baka spomínať nebezpečenstvá, ktoré číhajú na rodinu, a pozval veriacich na referendum. Nahrávaná bola v predstihu v Prešove a v rádiu mala zaznieť 18. januára. RTVS tri dni pred odvysielaním omše kňaza kontaktovala a dala mu možnosť, že časti o referende vystrihne. Ten to však odmietol a trval na celom znení. Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak počínanie RTVS označil za cenzúru. Podľa neho ide o porušenie náboženskej slobody prejavu. Jeho hovorca Ľubomír Petrík dodal, že zvažujú právne kroky.

Verejnoprávna televízia tieto obvinenia odmietla a rozhodnutie o neodvysielaní oprela o zákon. „Nešlo o obsah, ktorý by hovoril o hodnotách, ale podľa RTVS bola táto časť homílie v rozpore s platnou legislatívou. Bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom, hraničí podľa nášho názoru s tzv. hate speech (pozn. red. – nenávistná reč), ale aj s porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy,“ povedala Šulková. Odvolala sa aj na zákon o RTVS, podľa ktorého programovú službu televízie tvoria programy, ktoré majú posilňovať vzájomné porozumenie, toleranciu a súdržnosť rozmanitej spoločnosti.

RTVS zatiaľ nezverejnila problematické pasáže kázne. K tomu potrebuje súhlas gréckokatolíckej cirkvi. Televízia o takýto súhlas duchovného požiadala.

Z prešovského arcibiskupstva uviedli len toľko, že RTVS ich neinformovala o tom, ktoré časti omše a z akého dôvodu mali byť vystrihnuté. „Nemáme žiadnu oficiálnu odpoveď, ktoré časti mali byť vystrihnuté,“ povedal Petrík.

V čase jednostrannej kampane na podporu referenda, ktorú iniciovala Aliancia za rodinu, zástupcovia LGBTI komunity oznámili, že sa nezúčastnia na verejných diskusiách s Alianciou. Dôvodom je štvavá kampaň, ktorá rozdeľuje spoločnosť. „Kampaň k referendu podľa nášho názoru znemožňuje slušnú diskusiu a obmedzuje sa len na opakovanie mnohokrát vyvrátených lží a poloprávd,“ uviedli viaceré mimovládky.

Agentúrny článok sme vymenili autorským textom denníka Pravda.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #gréckokatolíci #referendum o rodine