Kotleba neuspel so žiadosťou o vystúpenie v parlamente

Poslanecké grémium Národnej rady SR (NR SR) neodporúča jej predsedovi Petrovi Pellegrinimu pozvať predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu, aby vystúpil na schôdzi Národnej rady SR. Uvádza to Pellegrini vo svojej oficiálnej odpovedi na Kotlebovu žiadosť o možnosť vystúpiť na schôdzi parlamentu na tému zložitej sociálno-ekonomickej situácie obyvateľov okresov Rimavská Sobota a Revúca.

23.01.2015 15:50
Marian Kotleba, Banskobystrický samosprávny kraj Foto: ,
Župan Marian Kotleba.
debata (21)

„K obsahu Vašej žiadosti si Vám dovoľujem dať do pozornosti, že Národná rada Slovenskej republiky je zákonodarný orgán, avšak v systéme štátnych orgánov rozhodovanie o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky podľa čl. 119 písm. d) patrí vláde Slovenskej republiky,“ uvádza Pellegrini v odpovedi Kotlebovi, datovanej 20. januára.

Ako v piatok uviedol hovorca BBSK Vladimír Gürtler, župan Kotleba sa zatiaľ k odpovedi predsedu NR SR nebude vyjadrovať, pretože mu ju dosiaľ nedoručili.

Žiadosť o možnosť vystúpiť na schôdzi Národnej rady SR odoslal Kotleba Pellegrinimu koncom decembra. Urobil tak na základe uznesenia, ktorým ho o vystúpenie v parlamente na tému vysokej nezamestnanosti v okrese Rimavská Sobota požiadalo Zastupiteľstvo BBSK na výjazdovom zasadaní v Rimavskej Sobote 5. decembra.

Ako vtedy uviedol jeden z predkladateľov uznesenia, rimavskosobotský primátor Jozef Šimko, od Kotlebovho vystúpenia v parlamente si sľubuje, že nezamestnanosťou v okrese Rimavská Sobota sa vláda začne seriózne zaoberať a reálne niečo robiť pre jej zníženie.

Na zasadnutí 18. decembra Zastupiteľstvo BBSK odhlasovalo, že uznesenie z 5. decembra o Kotlebovom vystúpení v Národnej rade SR ruší. Navrhol to župný poslanec, primátor Hnúšte a zároveň poslanec NR SR Michal Bagačka s tým, že pôvodné uznesenie bolo nevykonateľné.

Vystúpenie Kotlebu v parlamente by podľa neho bolo zbytočné, pretože NR SR nie je výkonným orgánom.

Aktuálne však požiadavka župných poslancov, aby Kotleba vystúpil v parlamente, stále platí, pretože jej zrušenie z 18. decembra Kotleba nepodpísal. Podľa hovorcu BBSK Gürtlera sa tak župan rozhodol z dôvodu, že uznesenie z 5. decembra je v súlade so zákonom a na prospech BBSK a jeho obyvateľov, kým jeho zrušenie považuje za rozporné a mariace to, ktoré je na prospech rozvoja kraja.

Prelomenie Kotlebovho veta a tým definitívne zrušenie uznesenia z 5. decembra bude na programe mimoriadneho zasadnutia Zastupiteľstva BBSK, ktoré má byť začiatkom februára.

Podľa rokovacieho poriadku Národnej rady SR môžu s jej súhlasom na jej schôdzi vystúpiť významné osobnosti hospodárskeho a spoločenského života a predstavitelia iných štátov alebo medzinárodných organizácií pozvaní národnou radou alebo jej predsedom.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Rimavská Sobota #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj #Peter Pellegrini