Pellegrini nevie, či obnovia poslanecký klub SaS. Poslanci Smeru sa chcú poradiť

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) nevie, či poslanci parlamentu odobria obnovenie poslaneckého klubu SaS. Vyhlásil to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

25.01.2015 15:06
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini
debata (8)

Podľa Pellegriniho sa poslanci Smeru musia najskôr poradiť, aké stanovisko zaujmú k tejto otázke. Zverejniť by ho mali pravdepodobne v utorok pred začiatkom schôdze parlamentu.

„Na verejnosti často zaznievajú názory, či je normálne, aby poslanec, ktorý bol zvolený do parlamentu za konkrétnu stranu, sa potom rozhodol zmeniť politické tričko a či by mu to Národná rada mala legitimizovať,“ povedal Pellegrini v súvislosti so zámerom bývalého poslanca SDKÚ Eugena Jurzycu vstúpiť do klubu SaS. Podľa Pellegriniho totiž podobné situácie menia pomery v parlamente a tie už nezodpovedajú výsledkom volieb.

Pellegriniho zaujíma aj názor SDKÚ

Ako ďalej povedal, chce v tejto súvislosti počuť názory poslancov opozície ako aj poslancov svojej strany. „Veľmi by ma zaujímal aj postoj SDKÚ k tejto problematike, čo si o tom myslia, že poslanec, ktorý sa po chrbte tejto strany dostane do parlamentu, potom chce byť členom klubu inej,“ povedal.

Podľa Pellegriniho by podobné situácie mal upravovať aj nový rokovací poriadok parlamentu. Pri jeho vypracovávaní sa chce inšpirovať napríklad Rakúskom alebo Slovinskom. „Bolo by ho dobré prijať ešte v tomto volebnom období, nech sa ním môže nasledujúci parlament už riadiť,“ povedal.

Pellegrini sa referenda o rodine zúčastní

Pellegrini zároveň zdôraznil, že sa zúčastní na pripravovanom februárovom referende o ochrane rodiny. „Rešpektujem, že je zvolané nie politickou stranou, ale občianskou spoločnosťou a 400-tisíc ľudí vyjadrilo svoj postoj.“ Podľa Pellegriniho by občania mali využiť svoje ústavné právo a zúčastniť sa. Nemyslí si však, že by mali dostávať od politikov inštrukcie ako hlasovať.

„Ja si myslím, že referendum je o tom, aby, keď občania vyjadria svoj postoj, politici ho potom pretavili do nejakých reálnych aktivít,“ povedal Pellegrini. Ako dodal, kampaň pred referendom by podľa neho mal byť vedená kultúrne a zameriavať by sa mala na názorové strety, nie na útoky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #poslanecký klub #Peter Pellegrini #SASKA