Taliani sú pripravení ponúknuť slovenskej armáde vrtuľníky

Po Američanoch prichádza s ponukou vrtuľníkov pre slovenskú armádu aj talianska spoločnosť AgustaWestland. Hoci ministerstvo obrany tvrdí, že jej ponuku ešte nedostalo, hovorca talianskej firmy Geoff Russell sa pre server IHS Jane's vyjadril, že spoločnosť je pripravená predložiť takúto ponuku.

26.01.2015 12:00
02-vrtulnik-3x Foto: ,
Slovenská armáda disponuje v súčasnosti 14 helikoptérami Mi-17.
debata (15)

„Žiadna konkrétna ponuka, ktorá by bola porovnateľná s ponukou vlády USA formou FMS (Foreign Military Sales) programu, nebola doručená,“ povedala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Podľa nej však talianska strana deklarovala, že ju predloží.

Russell si je totiž istý, že pre potreby Slovenska by boli stroje ich spoločnosti AW139M ideálnou voľbou. „AgustaWestland je rozhodnutá predať vrtuľníky AW139M s príslušným tréningom i podporou,“ vysvetlil a zdôraznil, že ich ponuka by kvalitatívne konkurovala americkým Black Hawkom.

Jakub Kufčák, český analytik z Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky, uviedol, že „bez zverejnenia Koncepcie rozvoja vzdušných síl Slovenska sa o výhodnosti a nevýhodnosti jednotlivých ponúk dá len špekulovať“. Práve v nej by mala byť opísaná špecifikácia úloh, na ktoré budú vrtuľníky využité. Tú rezort zverejniť nemieni.

Podľa analytika by talianske AW139M mohli byť cenovo výhodnejšie ako Black Hawky. Tie sú podľa neho viac vojenské stroje, zatiaľ čo AW139M sú upravené vojenské verzie civilných strojov. Majú napríklad menšiu nosnosť i nižšiu spotrebu paliva. „Výhodou pre Slovensko ako relatívne malej krajiny je, samozrejme, nižšia obstarávacia cena, ale aj náklady na prevádzku,“ dodal Kufčák.

V Európe nimi disponuje talianska a írska armáda. Využívajú ich prevažne na záchranné operácie na mori. Ich civilnú verziu používajú aj Estónsko, Holandsko, Anglicko a Španielsko. Zasahujú nimi pri záchranných, policajných či pohraničných akciách. Z pohľadu ceny a viacúčelovosti sa teda talianska ponuka javí výhodnejšia, no podľa Kufčáka majú Black Hawky lepšie vojenské uplatnenie.

Minister obrany Martin Glváč pred viac ako týždňom verejnosti predstavil možnosť nákupu deviatich amerických vrtuľníkov UH-60 Black Hawk za cenu 300 miliónov eur. Nákup by sa uskutočnil prostredníctvom FMS systému USA, čo znamená, že zmluvy by rezort obrany nepodpísal priamo s výrobcom, ale s americkou vládou. Cena vrtuľníkov by tak bola rovnaká, za akú ich nakúpila americká armáda. Tá totiž nakupuje vo veľkom a s výraznými zľavami.

Minulý týždeň na rokovaní branno-bezpečnostného výboru parlamentu Glváč avizoval, že cena môže byť nižšia ako 300 miliónov. Podľa neho 45 miliónov eur z nej zostáva na Slovensku vo forme DPH. Napriek tomu, že Glváč plánuje podklady na nákup amerických vrtuľníkov predložiť Bezpečnostnej rade SR a vláde do konca mesiaca, tvrdí, že o ich nákupe nie je ešte rozhodnuté.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #armáda #ministerstvo obrany #vrtuľníky #zbrojenie