Horúci február? Štrajkovať sa chystajú zamestnanci v justícii

Až 88 percent zamestnancov v justícii sa zatiaľ chystá zúčastniť na februárovom štrajku. Potvrdila to predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. Zdôraznila, že ide predovšetkým o asistentky sudcov, zamestnancov podateľní a infocentier a počet štrajkujúcich sa môže ešte zvýšiť.

26.01.2015 14:20
debata (14)

V deň štrajku, termín ktorého spresnia minimálne tri dni pred jeho konaním, štrajkujúci zamestnanci justície neprídu do práce. Pravdepodobne sa nebude môcť v ten deň pojednávať, myslí si Božková.

Božková nevedela potvrdiť, či ich rozhodnutie ísť do štrajku ešte ovplyvní výsledok rokovania ministra spravodlivosti Tomáša Boreca a ministra financií Petra Kažimíra o úprave tohtoročného rozpočtu pre rezort justície.

Ministri by sa mali stretnúť a rokovať už tento týždeň, potvrdila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. „Štrajk je už odsúhlasený, zvolený je aj štrajkový výbor. Ak budú známe výsledky rokovania ministrov, štrajkový výbor môže posúdiť pôvodne rozhodnutie,“ doplnila.

S požiadavkami súhlasí aj väčšina sudcov

Justiční odborári chcú štrajkovať za štyri požiadavky – zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Podľa Božkovej s ich požiadavkami súhlasí aj väčšina sudcov.

Predsedníčka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska uviedla, že by bolo rozumné, ak by sa konečne presadili finančné prostriedky a zlepšenie podmienok na prácu pre týchto zamestnancov. Ich práca je veľmi zodpovedná, stále jej pribúda a práca sudcu v konečnom dôsledku veľmi záleží na spolupráci s nimi, konštatovala Bystrianska. Ak sa toľkí zapoja do štrajku, bude to cítiť a bude to memento pre zodpovedných, myslí si Bystrianska.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #justícia #zamestnanci súdov