Tretím kandidátom na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva je Ján Mazák

Tretím kandidátom na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) je Ján Mazák. Jeho kandidatúru schválila v pondelok Súdna rada na svojom rokovaní v Omšení v okrese Trenčín.

26.01.2015 17:28
súdna rada, bajánková Foto: ,
Súdna rada za tretieho kandidáta na sudcu ESĽP vybrala Jána Mazáka.
debata (6)

Dvoch kandidátov – košického krajského sudcu Ladislava Duditša a Zuzanu Dlugošovú, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 – 2013 ako právnička, zvolila Súdna rada ešte v decembri.

Trojicu musí ešte odobriť vláda, zoznam potom poputuje Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy. "Do Štrasburgu môžem priniesť svoje skúsenosti, vedomosti, zručnosti, ako aj prax v medzinárodnom súdnom orgáne,“ povedal Mazák po zvolení za tretieho kandidáta na post sudcu ESĽP. Aj skôr zvolení dvaja kandidáti Duditš a Dlugošová sú podľa neho dostatočne kvalifikovaní na to, aby sa o tento post uchádzali. Mazák získal od šestnástich prítomných členov súdnej rady desať hlasov.

Mazák bol v minulosti predsedom Ústavného súdu SR, generálnym advokátom Súdneho dvora Európskych spoločenstiev a zastával aj mnohé ďalšie pozície v oblasti justície. V súčasnosti je profesorom Ústavu európskeho práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Kandidatúru Mazáka predložila predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, podpredseda rady Ján Vanko a člen rady Milan Ďurica.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi. Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Ján Mazák