Politici o penziách: Vinní sú tí druhí

Kto je vinný za nižšie dôchodky v druhom pilieri, ktoré začali vyplácať životné poisťovne? Pravica a ľavica si takto navzájom vyčítajú, že rozdiel v penziách je 10 až 50 eur mesačne v prospech štátnych dôchodkov.

27.01.2015 12:00
Ján Richter, Cisárová, minister práce Foto: ,
Podľa ministra práce Jána Richtera by mal byť druhý pilier otvorený tri až šesť mesiacov.
debata (56)

Východiskom podľa vlády je otvorenie druhého piliera cez novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Či sa novela dostane na schôdzu parlamentu, ktorá sa začína dnes, nie je jasné. Isté je však to, že práve na otvorení druhého piliera si budú politici robiť kampaň.

Minister práce Ján Richter naznačil aj ďalšie opatrenie, a to väčšiu reguláciu poisťovní, ktoré vyplácajú súkromné dôchodky. Niektorí analytici totiž vypočítali, že si odkrojili vysokú maržu, čo ony odmietajú. Do tejto témy sa však politici zatiaľ veľmi nehrnú.

Zmena v zákone umožní sporiteľom z druhého piliera vystúpiť a pokračovať len v prvom. Opozícia to považuje za vyháňanie ľudí z tohto typu sporenia a obviňuje Smer, že si naháňa peniaze na ďalší sociálny balík. Smer zase hovorí, že milión sporiteľov nemá čo v druhom pilieri robiť.

Do popredia sa dostávajú politické argumenty

Podľa politológa Tomáša Koziaka na téme dôchodkov sa odohráva najmä politická diskusia so snahou, aby z nej každý profitoval. „Pri pravicových stranách často vidíme nekritický prístup pri obhajovaní druhého piliera a v prípade Smeru je tu zase akoby odsúdenie druhého piliera s poukázaním na to, že je výhodný len pre malé množstvo ľudí. Keď ide o dôchodky ľudí, tak by mala byť vecná diskusia. Bolo by seriózne, keby tak k nej pristupovali všetky politické bloky,“ mienil politológ.

Ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV to vníma tak, že každý si chce vydobyť politické body. „Boli nastavené nerealistické očakávania, švajčiarske dôchodky. Teraz prišla realita a tá je úplne iná. Otázka je, kto je za to vinný? Každý sa snaží zvaliť vinu na niekoho iného,“ povedal ekonóm.

Výroky politikov Smeru i opozície svedčia o tom, že do popredia sa dostávajú politické argumenty. S nedôverou sa k druhému pilieru vyjadril premiér Robert Fico cez víkend v relácii Sobotné dialógy v RTVS. „Ja jednoducho napriek tomu, že by som si mohol dovoliť odkladať peniaze do druhého piliera, ani deravý groš som tam nedal, ani tam nedám, lebo tomu systému jednoducho neverím,“ vravel premiér. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku Smeru sa minuli zdroje na nezodpovednú populistickú politiku, preto teraz siaha na úspory ľudí.

„Žiaľbohu, kampaň bude viac emotívna ako odborná. Kto bude viac kričať a bude používať pejoratívne slová, bude v médiách,“ myslí si poslanec Mostu-Híd Ivan Švejna, ktorý otvorenie druhého piliera nepodporí. To, že sa z neho opäť dovolí ľuďom vystúpiť, podľa vlastných slov predvídal už pred polrokom.

Za spôsob výplaty hlasoval Smer aj opozícia

Vlani v júni sa totiž schválili pravidlá vyplácania súkromných dôchodkov zo životných poisťovní. Po tom, čo sa predminulý týždeň ukázalo, že budú nižšie, zdvihla sa vlna pobúrenia politikov, že takú katastrofu nečakali. Spôsob výplaty dôchodkov mal paradoxne vtedy širokú podporu parlamentu. Hlasovali zaň poslanci Smeru a aj 23 poslancov opozície z SDKÚ, Obyčajných ľudí a viacerí nezaradení poslanci. Za hlasoval napríklad poslanec a bývalý minister práce Ľudovít Kaník z SDKÚ. „Boli sme ubezpečovaní, že so životnými poisťovňami je všetko dohodnuté a že dva roky nad tým sedeli,“ vravel Kaník.

Podľa ekonóma Baláža júnová novela o výplate penzií je dobrá. „Je tam možno nešťastne napísané, že NBS sa vyjadrí k splátkam, čo je slabé. Môže sa vyjadriť, ale poisťovne ponúknu, čo chcú,“ poznamenal. Nešťastné podľa neho boli hlavne vysoké očakávania dôchodkov. Pripomenul, že kým štátny dôchodok je dotovaný, tak súkromný nie je. Za prirodzené považuje, že ľudia porovnávajú výšku dôchodku zo Sociálnej poisťovne a kombinovaného dôchodku z prvého a druhého piliera.

Či opozícia k vládnemu návrhu pripraví aj vlastné zmeny, alebo bude len kritizovať, bude známe pred rokovaním parlamentu k tejto téme. Zatiaľ zvolila vyčkávaciu taktiku. Kaník odporúča prijať ústavný zákon o stabilizácii celého dôchodkového systému. Švejna si chce najskôr počkať na dnešný poslanecký prieskum v Národnej banke Slovenska (NBS).

Minister Richter v nedeľu naznačil, že druhý pilier by mal byť otvorený od troch do šiestich mesiacov. Pravdepodobne od marca alebo apríla. Túto informáciu včera znovu potvrdil aj jeho hovorca Michal Stuška. Nevedel však povedať, kedy sa táto téma dostane na rokovanie vlády.

Baláž odporúča tzv. informované rozhodnutie

Podľa ekonóma Baláža by ľudia mali urobiť tzv. informované rozhodnutie. „Mali by dostať seriózne podklady, aby vedeli zvážiť, či sa im vzhľadom na ich vek, príjem a iné okolnosti oplatí ostať v druhom pilieri.“ Ako ďalej dodal, poisťovne musia uviesť, ako vypočítali výplatu súkromných dôchodkov, a štát by mal zase povedať, že v budúcnosti ani štátny dôchodok nebude taký štedrý ako dnes.

Otázka je, či sa vláda aj pustí do väčšej regulácie poisťovní pri vyplácaní dôchodkov z druhého piliera. Stuška včera uviedol, že sa vedú diskusie „aj o možnostiach uplatnenia ďalších regulačných mechanizmov, ktoré by skutočne v konečnom dôsledku mohli prospieť výške a konzistentnosti ponúk“. Pripomenul, že už súčasné nastavenie obsahuje rôzne typy regulácie, napríklad ak poisťovni vznikne na konci roku prebytok (ako rozdiel medzi kalkulovaným a skutočným výnosom), musí minimálne 90 percent z tohto prebytku vrátiť späť klientovi buď vo forme vyššieho doživotného dôchodku, alebo vo forme výplaty mimoriadneho, dodatočného dôchodku, alebo je to zákaz sprostredkova­teľskej činnosti, ktorá tvorila najväčšie náklady pri rozbehu druhého piliera v roku 2004.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #politici #Ján Richter #dôchodky #penzie