Zvolenských pacientov spoznajú podľa náramkov

Pacienti vo zvolenskej nemocnici dostávajú náramky, z ktorých sa zdravotníci o nich okamžite dozvedia dôležité údaje. Zníži sa tým riziko prípadných omylov pri liečbe. Stáva sa tak v situáciách, keď pacient nedokáže alebo nevie povedať, kto je, alebo ani netuší, kde sa nachádza a čo sa s ním deje.

27.01.2015 14:00
nemocnica, pacienti, identifikačné náramky,... Foto: ,
Plastové identifikačné náramky, ktoré zaviedli od začiatku roka vo zvolenskej nemocnici, zaistia pacientom väčšiu bezpečnosť.
debata

Identifikačné náramky zaviedli od začiatku roka na všetkých lôžkových oddeleniach. Napríklad v banskobystrickej fakultnej Rooseveltovej nemocnici ich majú od vlani.

Vo zvolenskej nemocnici, ktorá poskytuje zdravotnú starostlivosť pre viac ako 100-tisíc obyvateľov okresov Zvolen, Krupina, Detva, na oddeleniach odliečia takmer 17-tisíc pacientov ročne. „Pri takom obrovskom množstve musíme presne vedieť, ktorý pacient je ktorý. Často nekomunikujú, sú v ťažkých stavoch, nevedia povedať, ako sa volajú, sú dezorientovaní a tu hrozí riziko, že môže dôjsť k neúmyselnému omylu, či už pri podávaní liekov, alebo vyšetreniach,“ vysvetľuje riaditeľ nemocnice Jozef Botka. Človek najmä so zhoršeným mentálnym stavom stráca schopnosť orientácie, v budove alebo na oddelení môže zablúdiť a ľahnúť si do inej postele.

Náramok je zo špeciálneho plastu, ľahký, voľný a pacienta neobmedzuje. Dostáva ho pri prijatí do nemocnice, snímu mu ho pri odchode. Je na ňom uvedené meno, priezvisko a oddelenie, kde je hospitalizovaný. „Pomáha to personálu predovšetkým pri zisťovaní totožnosti pacienta. Z náramku zdravotníci hneď vedia, o koho ide,“ dodal riaditeľ. Náramky dostanú pacienti bezplatne.

Najviac to podľa Botku oceňujú na geriatrickom oddelení, ktoré je s bezmála 90 lôžkami najväčšie v rámci Slovenska. „Máme pacientov aj ležiacich, aj dezorientovaných, ktorí pri vyšetreniach nevedia povedať svoje meno a môže dôjsť k zámene napríklad röntgenologických výsledkov,“ spresnila výhody náramkov vedúca sestra tohto oddelenia Gabriela Hricišinová.

„Ani ho necítim. Je to dobré, aby nás tu rozoznali alebo keby som niekde odpadla, aby vedeli, na ktoré oddelenie patrím,“ hovorí Margita Púpavová, ktorá leží na geriatrii. Proti náramku nemá výhrady ani František Ginter. „Neprekáža mi to, ak to v niečom pomôže, je to v poriadku. Je evidentné, že ak má pacient na ruke takýto náramok, predchádza sa prípadným zámenám. Aj malé deti v pôrodnici dostávajú hneď na ruku štítok,“ povedal.

Systém identifikácie pacientov je podľa Botku už nevyhnutnosťou. Vo svete existujú rôzne náramky, od jednoduchých až po elektronické, ktoré používajú vo vyspelých krajinách. „Tieto jednorazové plastové sú veľmi funkčné a praktické, aj ekonomicky výhodnejšie, lebo sú lacné, ale plnia svoj účel,“ pripomenul. Táto novinka vyjde nemocnicu na niekoľko tisíc eur. V prvej etape do nej investovali zhruba dve tisícky.

Podobné identifikačné náramky v marci minulého roka zaviedli aj v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici. „Je na ňom uvedené meno, priezvisko, rok narodenia a príslušnosť k ošetrovacej jednotke,“ spresnila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Na rozdiel od Zvolena, kde nemajú náramky farebne odlíšené, tu ich majú v štyroch farbách. Červená je určená pre chirurgické disciplíny, modrá pre internistické, žlté náramky majú pacienti na JIS a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, zelenú používajú pre gynekologické pacientky. „Zavedenie náramkov zvyšuje bezpečnosť pacienta. Napríklad, keď je pred zákrokom pod vplyvom premedikácie, umožňujú presnú identifikáciu pacienta a spárovanie s jeho zdravotnou dokumentáciou, čím sa eliminuje prípadná zámena,“ dodala Maťašeje.

Pre zvýšenie bezpečnosti pacientov a predchádzanie možným omylom zvolenská nemocnica zaviedla od Nového roka aj identifikačné etikety liekov, ktoré sa používajú pri uspávaní pacienta pred operačným zákrokom. Tie zamedzujú prípadnej zámene liekov pri ich podávaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #Zvolen #pacienti #elektronický náramok