Na ministerstve obrany kúpili nepoužiteľné pneumatiky za 174-tisíc eur

Na ministerstve obrany kúpili za desiatky tisíc eur zimné gumy na nákladné vozidlá, ktoré niekoľko rokov ležali v sklade.

28.01.2015 19:47
debata (89)

Keď ich nakoniec chceli vojaci použiť, zistili, že sa použiť nedajú, pretože pri ich kúpe netrafili typ ani veľkosť. Informovala o tom televízia Markíza v Televíznych novinách.

„Majú odlišnú konštrukciu a iný rozmer a neboli testované,“ povedal hovorca rezortu obrany Martin Čambalík. Na ministerstve kúpili presne 250 takýchto pneumatík za 174-tisíc eur.

Zodpovednosť za nákup si podľa televízie nechce priznať nikto. „Nákup realizoval bývalý riaditeľ úradu akvizícii na MO SR,“ hovorí Čambalík. Riaditeľom tohto úradu bol v tom čase Pavol Líška. Nákup podpísal, lebo mu vraj z generálneho štábu povedali, aké gumy potrebujú, tak ich kúpil.

„Oni povedali, že to potrebujú, tak som to podpísal,“ konštatoval Líška. Jeho šéfom bol v roku 2011 minister obrany Ľubomír Galko. Zodpovednosť odmieta s tým, že potrestaní by mali byť vojaci, ktorí podali návrh na nákup nesprávneho typu pneumatík. „Ani riaditeľ ani minister predsa nepríde ku gumám, či sú OK a nezačne ich merať,“ dodal Galko.

Ministerstvo už začalo preverovať, kto všetko obchod realizoval a nevylučuje ani vyvodenie trestnoprávnej zodpovednosti.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #pneumatiky