RTVS odvysiela kampaň katolíckych biskupov

Katolícki biskupi vstúpia do referendovej kampane Aliancie za rodinu aj s účasťou verejnoprávnej RTVS. V nedeľu na omši v kostole v bratislavskej Petržalke má odznieť pastiersky list Konferencie biskupov Slovenska.

29.01.2015 10:31 , aktualizované: 19:07
debata (63)

Vyzvú v ňom veriacich na účasť a odporučia trikrát odpovedať áno na položené otázky. Omšu odvysielajú naživo rozhlasové stanice Rádio Slovensko a Rádio Regina. List sa bude čítať aj v kostoloch.

V smernici RTVS sa hovorí, že relácie, programy a priestor v televíznom a rozhlasovom vysielaní nesmú byť v predreferendovom období využité na propagáciu ktoréhokoľvek názorového prúdu. Verejnoprávne médium by tak porušilo svoje vlastné pravidlá, pretože by sa prečítaním listu propagoval jeden spôsob odpovede v ľudovom hlasovaní.

RTVS je však rozhodnutá omšu vysielať. „Prenos nedeľnej omše je dlhodobo plánovaný a bol schválený v rámci programovej štruktúry ešte pred vyhlásením referenda,“ povedala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. Pripomenula, že generálny riaditeľ RTVS Václav Mika 23. januára rokoval s predstaviteľmi cirkví a oboznámil ich s platnou smernicou o pravidlách vysielania pred referendom.

Podľa Martina Macka z Iniciatívy Inakosť je v poriadku, keby sa na omši vyzývalo na účasť v ľudovom hlasovaní, pretože nejde o výzvu ako hlasovať. „Ak tam však zaznie ako hlasovať, teda trikrát áno, je to už jednoznačný vstup do kampane. Myslím si, že je to zaujatie jednoznačnej strany v referende a ak to nie je vyvážené zaujatím iného názoru, tak je to porušenie, ak už nie internej smernice RTVS, tak aspoň etických noriem, ktoré by mali referendovú kampaň sprevádzať,“ mieni Macko.

Verejnoprávne médium pred pár dňami vysielanie omše už raz stoplo. Dôvodom boli nenávistné výroky gréckokatolíckeho kňaza namierené proti homosexuálom. Odzneli ešte 14. januára počas kázne v Chráme Povýšenia sv. Kríža na prešovskom sídlisku Sekčov. Omšu nahrali na záznam, ale napokon v národnostnom vysielaní Rádia Regina neodznela. RTVS chcela sporné časti kázne vystrihnúť, čo duchovný odmietol. Prešovské arcibiskupstvo hovorilo o cenzúre.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo považuje vysielanie nedeľnej omše, na ktorej má odznieť pastiersky list, za právomoc generálneho riaditeľa Miku a verí, že zvážil všetky okolnosti, keď sa rozhodol pre takýto krok.

Sporným situáciám by sa dalo predísť jasným pravidlami, tie však v zákone o referende chýbajú. Presne si ich však nestanovila ani verejnoprávna televízia a rozhlas. Čo sa týka zákona, nedefinuje obdobie kampane. Rada pre vysielanie a retransmisiu má obmedzené možnosti a nemôže dopredu zasiahnuť. Omša sa ešte neodvysielala a, navyše, konať môže až na základe sťažnosti. „Tieto podmienky zatiaľ nie sú naplnené,“ povedal predseda rady Miloš Mistrík. Podľa neho sa môže hrať len podľa zákona, ktorý všeobecne hovorí, že treba dodržiavať vyváženosť, objektivitu a nestrannosť.

Referendum o rodine sa uskutoční v sobotu 7. februára.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #katolícka cirkev #KBS #referendum o rodine