Bude mať nenávistná kázeň dohru na súde?

Úryvok kázne, v ktorej farár adresoval homosexuálom niekoľko nenávistných výrokov, si všimla Generálna prokuratúra. Tá začala preverovať, či sa kňaz Rastislav Baka nedopustil trestného činu.

29.01.2015 12:00
debata (107)

Kázeň odznela 14. januára v Chráme Povýšenia sv. Kríža na prešovskom sídlisku Sekčov, kde bola nahrávaná. Zo záznamu ju mala odvysielať RTVS, ktorá z nej chcela spornú časť vystrihnúť. To však duchovný odmietol a do vysielania sa preto nedostala.

Podľa Jany Tökölyovej, hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry, vydal v stredu námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky pokyn na preskúmanie prípadu. Reagoval tak na informácie v médiách, ktoré v stredu zverejnil aj denník Pravda. Prokuratúra by mala zistiť, či je možné konanie kňaza a jeho vyjadrenia smerované homosexuálom považovať za trestný čin. O aký konkrétny čin by mohlo ísť, nespresnila.

O vyjadrenie sme požiadali aj hovorcu Prešovskej archieparchie Ľubomíra Petríka. K preskúmaniu prípadu Generálnou prokuratúrou sa vyjadriť nechcel. „Nikto nás oficiálne neinformoval, preto sa nemáme k čomu vyjadriť,“ odpísal vo svojom stanovisku pre denník Pravda.

Časť kázne vyvolala vo verejnosti šok a zdesenie. V súvislosti s homosexuálmi farár v nej hovoril o amorálnosti a zvrhlosti. „Zobuďte sa, zastavte mor tretieho tisícročia. Postavte železnú oponu takej tolerancii a prekrúcaniu. Vytlačte túto špinu za hranice štátu,“ uvádza sa texte, ktorý unikol do médií.

Podľa Lucie Kurilovskej, rektorky policajnej akadémie a odborníčky na trestné právo, by v tomto prípade prichádzal do úvahy trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. „V ňom sú zakomponovaní okrem etnických skupín aj príslušníci pôvodu či rodu,“ doplnila Kurilovská. Dodala, že len čo sa zistí, že sa farár dopustil trestného činu, hrozí mu väzenie na tri roky. Dodala, že nie vylúčené, že z hľadiska cirkevného práva sa prehodnotí jeho ďalšie pôsobenie v cirkvi.

Dokázať, že došlo k trestnému činu hanobenia, by malo byť z pohľadu dôkazov jednoduché, keďže RTVS má celý záznam. „Samotný trestný čin je založený na tom, že niekto svojím prejavom hanobí nejakú rasu, príslušnosť. Je to vec, ktorá je veľmi ľahko dokazovateľná, pokiaľ ide o verejný prejav. Ak niekto verejne niečo rozpráva, máme dosť silnú dôkaznú situáciu v tom, že máme svedkov, ktorí niečo počuli,“ vysvetlil trestný právnik Ondrej Mularčík. Podľa neho ako dôkaz môže poslúžiť aj zvukový záznam kázne, ktorý vyhotovila RTVS. „Ten záznam bol s vedomím tej osoby a zrejme dal súhlas k tomu, že môže byť vyhotovený. Tým pádom sa neporušujú práva toho, kto prednášal. Je to v poriadku a samotný záznam môže poslúžiť ako dôkaz,“ spresnil Mularčík. Tvrdí, že náročnejšie je čin dokázať z hľadiska obsahu a jeho účinku. „Otázne je, či prejav skutočne vyvolal účinok hanobenia,“ spresnil.

Sociologička Sylvia Porubänová tvrdí, že konkrétne pasáže kázne by mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. „Mám odôvodnenú obavu, že ten kňaz nemá základný rámec, predstavu o ľudských právach. To však jeho konanie neospravedlňuje a nezjemňuje,“ doplnila sociologička. Podľa nej zámerom kňaza možno nebolo dopustiť sa trestného činu a možno si ani neuvedomil, že jeho výroky môžu spadať pod Trestný zákon. „Žijeme v modernej spoločnosti, ktorá garantuje dôstojnosť každej ľudskej bytosti aj skupín obyvateľstva, ale toto asi nie je tejto osobe jasné,“ mieni.

Porubänová upozorňuje, že ide nepochybne o verejne činnú osobu, ktorá by mala ísť príkladom spoločnosti. „Práve človek, ktorý by mal ísť príkladom, podlieha nejakým mýtom, dezinformáciám a predsudkom, ktoré by boli pochopiteľné u ľudí bez vzdelania a konfrontácie s inakosťou. Ale určite nie od duchovného,“ doplnila sociologička. Podľa nej možno v spoločnosti a rovnako aj u kňaza panuje mylná predstava, že zveličovanie ku kázni patrí a myslia si, že duchovní sú preto vyňatí z trestného práva. „Takáto kázeň je ale neprípustná zo svetského a nanajvýš z náboženského hľadiska,“ ukončila Porubänová.

Kázeň malo v nedeľu 18. januára v plnom znení odvysielať národnostné vysielanie Rádia Regina v Košiciach. RTVS ju vysielať odmietla a kňazovi ponúkla možnosť vystrihnutia častí homílie, ktoré podnecujú k nenávisti a boli by v rozpore so zákonmi. Farár zostrihnutie odmietol a Prešovská archieparchia aj naďalej trvá na odvysielaní celej kázne. Rozhodnutie verejnoprávneho média vníma ako cenzúru. RTVS to odmieta, podľa ľudskooprávnych aktivistov postupovala správne.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #homosexuáli #RTVS #kňaz #nenávisť #Sylvia Porubänová #referendum o rodine #LGBTI+