Pred závejmi varujú tri kraje

Výdatné sneženie na väčšine Slovenska predpovedajú na piatok a časť soboty meteorológovia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dokonca výstrahu druhého stupňa pred snehovými závejmi.

29.01.2015 17:30
počasie, zima, sneh Foto: ,
Ťažký sneh odpratávali zo striech aj na bratislavskej Kolibe.
debata (4)

Týka sa troch krajov. V nížinách by malo skôr pršať alebo bude padať dážď so snehom. Na strednom Slovensku, v pohorí Vtáčnik, v Štiavnických vrchoch a v Nízkych Tatrách, by malo napadnúť veľa snehu, najmä na južných a juhovýchodných svahoch. Napríklad v oblasti Banskej Štiavnice ho môže pribudnúť od 25 do 35 centimetrov.

„Súčasná poveternostná situácia vytvorila predpoklady pre takúto výšku napadaného snehu. Počasie bude teraz ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa tvorí južne od Álp, niekde v priestore severného Talianska, a v piatok zrážkami zasiahne dosť výrazne aj územie Slovenska. Väčšinou bude padať sneh a sneženie môže byť dosť výdatné, hlavne na náveterných stranách pohorí. Riziko, že napadne nielen pár centimetrov, ale pár desiatok centimetrov snehu, je veľké,“ vraví Pavol Faško, klimatológ SHMÚ.

Pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj platia výstrahy druhého stupňa. Na mapkách, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil SHMÚ, sú tieto oblasti označené tehlovou farbou. Výstraha druhého stupňa varuje pred javmi, ktoré sa bežne nevyskytujú, sú skôr výnimočné a predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Žltou farbou boli označené ostatné regióny, čo znamenalo výstrahu prvého stupňa. Tá upozorňuje na úkazy, ktoré sú pre toto ročné obdobie bežné a môžu spôsobovať škody menšieho rozsahu.

„Počas sneženia si treba dávať pozor na ľahké strešné konštrukcie. Tento sneh nebude totiž prachový, ale skôr mokrý, a ten bude dosť vážiť. Aj preto sa dávajú tieto výstrahy, aby sa ľudia mohli postarať o stavby so strechami, ktoré nemusia vydržať také veľké množstvo snehu,“ upozorňuje Pavol Faško.

Tlaková níž teraz prechádza cez územie Slovenska a po jej zadnom okraji k nám začne prúdiť chladnejší vzduch. Preto sneh, ktorý teraz napadne, má predpoklady na to, aby sa udržal. Situácia, keď za deň napadne pol metra snehu, je v našich podmienkach považovaná za výnimočný jav, ale stalo sa to už viackrát. Napríklad v Banskej Bystrici 20. januára 2005 napadalo 50 centimetrov nového snehu, v Čadci 15. februára 2012 až 60 centimetrov. V prípadoch, keď snežilo niekoľko dní po sebe, sa výška napadnutého snehu šplhala až k jednému metru. Na Štrbskom Plese od 21. do 23. januára 1976 pribudlo viac ako meter nového snehu, v roku 2012 v Čadci od 15. do 17. februára nasnežilo 95 centimetrov.

Ako bude?

  • Piatok – prevažne zamračené, na mnohých miestach sneženie, miestami výdatné. V polohách do 500 metrov aj dážď so snehom alebo dážď. Ojedinele tvorba snehových jazykov a závejov. Denná teplota od mínus 1 do plus 4 OC
  • Sobota – zamračené a sneženie, v nížinách dážď so snehom alebo dážď, ktorý bude ojedinele namŕzať. Miestami výdatné zrážky. Denné teploty od mínus 1 do plus 4 OC, na severe aj chladnejšie
  • Nedeľa – polooblačno až oblačno, zrána hmlisto. Postupne od západu veľká oblačnosť a sneženie. Na cestách sa môžu lokálne tvoriť snehové jazyky alebo záveje. Denné teploty od mínus 2 do plus 4 OC
  • Pondelok – Premenlivá veľká, postupne zmenšená oblačnosť, miestami snehové prehánky alebo občasné sneženie. Denné teploty od mínus 2 do plus 4 OC.
  • Utorok – Prevažne polooblačno, ojedinele snehové prehánky. Denné teploty od mínus 4 do plus 2 OC.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #sneženie