Ivo Nesrovnal sa stal šéfom Únie miest Slovenska

Novým prezidentom Únie miest Slovenska sa stal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, viceprezidentkou je primátorka Prešova Andrea Turčanová.

30.01.2015 15:20
Ivo Nesrovnal Foto: ,
Ivo Nesrovnal.
debata (12)

Zvolili ich v piatok v Primaciálnom paláci v Bratislave na zasadnutí mimoriadneho 25. snemu únie. Ako povedal generálny sekretár únie Marián Minarovič, voľba bola veľmi úspešná. „Sme veľmi potešení, že veľa primátorov a aj nových tvárí je ochotných sa angažovať, to znamená reálne sa podieľať na práci, rozhodovaní a na rokovaniach,“ povedal.

Zvolenie je pre Iva Nesrovnala veľkou cťou, ale aj veľkou zodpovednosťou. „Úlohy, ktoré sú pred nami, sú dosť zásadné,“ poznamenal s tým, že 25 rokov po revolúcii musíme zásadne vykročiť dopredu, a teda zefektívniť samosprávy, posilniť kompetencie, aby mohla samospráva napĺňať očakávania, ktoré občania majú. Všetci podľa neho vieme, že očakávania sú obrovské a samospráva často nevládze a nestíha ich napĺňať.

„Bratislava je jednou z 2 900 obcí na Slovensku a nie samostatnou župou, ako tomu je vo všetkých okolitých krajinách. Takže toto sú veci, o ktorých budeme hovoriť a v ktorých chcem hľadať konsenzus a podporu od organizácie, ktorej som sa dnes stal prezidentom, ale aj od iných,“ uviedol po sneme Nesrovnal. Spolupracovať chce tiež s ústavnými činiteľmi, pričom s prezidentom Andrejom Kiskom sa už stretol, s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim sa stretne na budúci týždeň a následne aj s premiérom Robertom Ficom. Na stretnutiach chce hovoriť o problémoch samospráv.

Andrea Turčanová, ktorá sa dnes stala viceprezidentkou Únie miest Slovenska, bude presadzovať záujmy východu krajiny a miest, ktoré sú na východe a majú svoje špecifické problémy a potreby. „Ide napríklad o centralizáciu Bratislavy vo vzťahu k východu, nedobudované cesty a aj iné samosprávne problémy, ktoré máme, takže verím, že budeme nachádzať konsenzus, spoločne ťahať na vládu a presadzovať dobré zákony pre všetkých,“ povedala s tým, že možno budú musieť pristúpiť i k reforme komunálnej politiky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #samospráva #Ivo Nesrovnal #Andrea Turčanová #Únia miest Slovenska