Právnička: Omša o hlasovaní je predreferendová kampaň

V nedeľnom v priamom prenose z omše si vypočuli veriaci, že pápež František by v referende trikrát hlasoval áno.

01.02.2015 09:00 , aktualizované: 09:30
debata (228)

Text Pastierskeho listu z omše vopred unikol do médií. Konferencia biskupov Slovenska v ňom otvorene vyzýva na účasť v referende a tiež na to, ako hlasovať. Odvysielaním tejto kázne tak RTVS porušuje vlastnú smernicu, ktorá stanovuje pravidlá pre to, čo sa môže dostať do vysielania v období pred referendom. Podľa nej priestor v médiu nesmie byť využitý na propagáciu ktoréhokoľvek názorového prúdu.

„RTVS bude postupovať v zmysle platnej legislatívy a zabezpečí vyváženosť svojho mediálneho priestoru,“ uviedla ešte v piatok hovorkyňa verejnoprávneho rozhlasu a televízie Dominika Šulková. O tom, ako chce zabezpečiť vyváženosť, Šulková nechcela špekulovať.

Podľa právničky Janky Debrecéniovej RTVS omšu s čítaním tohto pastierskeho listu, ktorý obsahuje viaceré prvky manipulácie, nemala odvysielať. „Je jasné, že ide o predreferendovú kampaň, ktorá nie je ani prezentovaná iniciátormi referenda, ale niekým, komu možno ešte viac záleží na jeho výsledku,“ hovorí Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Rovnaký princíp, podľa ktorého RTVS a iné televízie neposkytli priestor ani vysielaniu spotov Aliancie za rodinu, ktorá referendum iniciovala, by podľa nej mala RTVS uplatniť aj teraz.

„Pastiersky list nie je o ničom inom ako o agitácii, aby ľudia na referendum prišli a hlasovali tak, ako si to želá Konferencia biskupov Slovenska. To je neprípustné nielen pre spomínané nenáležité zasahovanie do kampane, ale aj preto, že Slovenská republika je z ústavy demokratickým a právnym štátom, ktorý sa neviaže na ideológiu ani náboženstvo,“ zdôraznila Debrecéniová. Pripomína, že RTVS je verejnoprávna inštitúcia hradená z verejných zdrojov, ktorá má presadzovať verejný záujem.

Právnička upozorňuje, že v pastierskom liste cítiť viaceré prvky manipulácie, ale aj vytvárania strachu. To, že by bol list postavený na šírení strachu a ohrozenia, Konferencia biskupov odmieta. „S takouto interpretáciou sa nestotožňujem,“ uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Biskupi sa podľa neho vyjadrili veľmi transparentne. „Slobodne a jasne dali najavo, čo si myslia. Ľudia sa pýtajú, chcú poznať ich názor a postoj našej cirkvi k daným otázkam – tam im ho biskupi v pastierskom liste vysvetľujú. Nikoho tým neohrozujú ani nezastrašujú,“ dodal Kramara.

Od kampane sa zatiaľ dištancoval jediný cirkevný zbor. Ide o Evanjelický cirkevný zbor v bratislavskom Starom Meste. „Nestotožňujeme sa s kampaňou pred referendom ani so spájaním tejto iniciatívy s kresťanskými princípmi života. Sme presvedčení, že aktivity, propagácia, ako aj obsahová náplň tejto kampane sú vyjadrením nepochopenia a zneužívania kresťanských princípov a viery a môžu viesť k šíreniu strachu a tým aj k eskalácii napätia vnútri spoločnosti,“ uvádza sa v stanovisku presbyterstva.

Poslanie cirkvi vidí predovšetkým v napomáhaní pokojného spolužitia názorových, etnických a iných skupín v spoločnosti.

Podozrivé sú tiež bilbordy s portrétom pápeža Františka vyzývajúce na účasť v referende a odporúčaním hlasovať trikrát áno. Na bilborde je tiež citát z príhovoru pápeža, ktorý na záver pastierskeho listu spomínajú aj biskupi. Jeho autor nie je známy. Jasné nie je ani to, či získal súhlas Vatikánu na použitie portrétu pápeža v kampani pred referendom, odpoveď na mailové otázky sme od Apoštolskej nunciatúry do uzávierky nedostali.

zväčšiť Zavádzajúce tvrdenia v pastierskom liste. Foto: Pravda.sk
pastiersky list Zavádzajúce tvrdenia v pastierskom liste.

© Autorské práva vyhradené

228 debata chyba
Viac na túto tému: #katolícka cirkev #referendum o rodine