Vláda už dostala návrh kandidátov na sudcu do Štrasburgu

Trojicu kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) už Súdna rada predložila vláde na schválenie.

01.02.2015 09:38
debata (1)

Súdna rada zvolila za kandidátov Zuzanu Dlugošovú, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička, košického krajského sudcu Ladislava Duditša a ústavného právnika a súčasného poradcu prezidenta Jána Mazáka.

Ak ich kandidatúru kabinet odobrí, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák kandidátku predloží Sekretariátu Poradného panelu expertov ku kandidátom na post sudcu ESĽP a generálnemu tajomníkovi Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Konečné slovo pri výbere sudcov má Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. Slovensku Štrasburg už dva zoznamy kandidátov odmietol.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi. Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Európsky súd pre ľudské práva #Súdna rada