Na pastiersky list sa RTVS protistrany nepýtala

Pred referendom mala RTVS zabezpečiť vyváženosť vysielania, no nedeľňajší program Slovenského rozhlasu vyvoláva rozpaky.

02.02.2015 09:00
arcibiskup Stanislav Zvolenský Foto: ,
Metropolita Bratislavskej arcidiecézy a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský
debata (51)

V Rádiu Slovensko v nedeľu o deviatej ráno odvysielalo verejnoprávne médium hodinový priamy prenos katolíckej omše s otvorenou výzvou na účasť v referende a ako protiváhu ku kázni zaradilo do vysielania publicistický príspevok s názormi protistrany. Ten zaznel až popoludní krátko pred pätnástou hodinou. Podľa právničky Janky Debrecéniovej, ktorá v príspevku vystupovala, zo strany RTVS nepadlo o pastierskom liste biskupov ani slovo.

Slovenský rozhlas včera odvysielal priamy prenos rímskokatolíckej omše z Kostola svätej rodiny v Bratislave. Predseda Konferencie biskupov Slovenska arcibiskup Stanislav Zvolenský na omši prečítal pastiersky list, v ktorom ľudí vyzval, aby sa na referende zúčastnili a hlasovali trikrát áno. Pastiersky list biskupov unikol do médií ešte vo štvrtok, jeho obsah bol teda známy.

Podľa smernice RTVS , ktorá upravuje vysielanie pred referendom, mediálny priestor nesmie byť využitý na propagáciu ktoréhokoľvek názorového prúdu.

Podľa hovorkyne Dominiky Šulkovej RTVS vyváženosť vysielania zachovala tak, že v Rádiu Slovensko zaznel publicistický príspevok s názormi Martina Macka z Iniciatívy Inakosť a Janky Debrecéniovej zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. „RTVS tak poskytla primeraný priestor na dodržanie vyváženosti programovej služby v predreferendovom období,“ povedala. Šulková spresnila, že išlo o publicistický príspevok bez komentárov redaktora.

Debrecéniová pre Pravdu uviedla, že zo strany RTVS bola po odvysielaní predmetnej omše oslovená k referendu a k jeho trom otázkam. „O pastierskom liste a omši však nepadlo ani slovo, ani jedna otázka. Ja sama som však v stanovisku zdôraznila, že ide o predvolebnú agitáciu katolíckej cirkvi, ktorá odporuje občianskym princípom, na ktorých je postavený náš štát,“ opísala. Debrecéniová tiež označila rozhodnutie RTVS odvysielať celú omšu za nepochopiteľné. Obsah pastierskeho listu, ktorý bol známy, podľa nej obsahoval viaceré prvky manipulácie. Televízia ju mohla napríklad v celku alebo sčasti odvysielať až po vypočutí a utvrdení sa v tom, že neporuší zákon. Podľa Debrecéniovej zo strany RTVS došlo k porušeniu zákona.

Preveriť, či došlo k porušeniu vyváženosti, objektivity a nestrannosti, je oprávnená Rada pre vysielanie a retransmisiu. Urobiť tak môže len na základe nejakej sťažnosti.

Verejnoprávna televízia aj TV Markíza sa vo svojich diskusných reláciách v nedeľu venovali téme referenda. V relácii RTVS O 5 minút 12 pozvanie prijali predstavitelia parlamentných a mimoparlamentných strán. Smer zástupcu v debate nemal a svoju neúčasť v stanovisku odôvodnil tým, že nechce občiansku iniciatívu politizovať.

Richard Sulík (SaS) uviedol, že iniciatívu Aliancie za rodinu, ktorá žiadala vyhlásenie referenda, považuje skôr za jej politický štart. Hovorkyňa Aliancie Anna Verešová v TV Markíza povedala, že v rámci občianskeho združenia sa nikdy nerozprávali na tému založenia politickej strany.

Sociológ Michal Vašečka zašiel v hodnotení predmetu referenda ďalej. Podľa neho sa netýka tradičnej rodiny, ako to prezentuje Aliancia, ale ide o skrytú snahu demokratické Slovensko nenápadne meniť na náboženský štát. „Toto referendum nie je o tradičnej rodine, je o tom, ako plíživým spôsobom meniť charakter Slovenskej republiky, dať čoraz väčší priestor napríklad katolíckemu kléru,“ povedal v TV Markíza.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #referendum o rodine